Učitava se

Kucajte za pretragu

Zlatibor slavi 125 godina organizovanog turizma (FOTO)

Čajetina Čajetina

Zlatibor slavi 125 godina organizovanog turizma (FOTO)

Podeli
Svečanom akademijom u hotelu Tornik obeleženo je 125 godina od početka organizovanog turizma na Zlatiboru. Proslavi jubileja prisustvovalo je mnoštvo gostiju koji su imali priliku da vide film o razvoju turizma na zlatnoj planini.

Zlatibor se može pohvaliti podatkom da u turističkim špicevima na njemu boravi i 30.000 posetilaca dnevno. Tokom godine privuče više od 250.000 turista koji ostvare milion noćenja. Domaći gosti i dalje su verni Zlatiboru, a sve više stranaca: Nemaca, Holanđana, Rusa, Čeha, Kineza i drugih, otkrivaju lepote ove planine. Smeštaj se može naći u vilama i vikendicama, hotelima, apartmanimaZato predstavnici lokalne vlasti imaju razloga da budu ponosni na svojevrsnu pomamu koja u turističkoj sezoni vlada za ovom destinacijom.

– Velika je čast i zadovoljstvo biti na čelu jedne male lokalne samouprave kada slavi ovako značajan jubilej, ali i prilika da se zahvalim ljudima koji su učinili da Zlatibor postane ovo što danas jeste. Mi smo u nekoliko zadnjih godina dali skroman doprinos da Zlatibor dostigne svetske turističke standarde, ali to ne bismo mogli bez naših predaka koji su, svako u svojoj epohi, mandatu, dali puno toga. Akademici iz ovog kraja, profesori, doktori, pesnici, sportisti, svi su oni učinili da Zlatibor kao brend bude danas poznat u svetu. Zahvaljujem se svima koji su doprineli da danas, na 125 godina, ubiramo rezultate tog rada, rekao je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

 Foto: www.zlatiborpress.rsFoto: www.zlatiborpress.rs

Proslavi je prisustvovalo dosta zvanica među kojima i direktorka TO Srbije Marija Labović koja je navela da je Zlatibor veoma važna destinacija za imidž Srbije kada je reč o turizmu.

– Zlatibor je svakako jedna od najprioritetnijih turističkih destinacija u Srbiji jer, po broju noćenja koje generiše godišnje, odmah je nakon Beograda, sa preko 60% ostvarenih noćenja kada su domaći turisti u pitanju. Zlatibor, koji je zaista zaokružio svoju ponudu sa sadržajima za savremenog turistu je generalno jako značajan za imidž Srbije kao turističke destinacije u svakom smislu, tako da i ovaj jubilej od 125 godina je važan kako za Zlatibor, tako i za turizam Srbije, rekla je Labović.

Leti je Zlatibor idealan za pripreme sportista, sa kvalitetnim terenima dobrih podloga. Zimi je pogodan za skijanje i uživanje na snegu u velikom ski-centru na Torniku. Šestosedna žičara i veštačko osneživanje čine da boravak na Zlatiboru u hladnim danima bude atraktivniji. Padine Obudojevice sa nekoliko kraćih staza i manjih ski-liftova ulepšavaju jutra i podneva na planini. U centru su i atraktivni Dino i Avantura park.

Foto ilustracija: Avantura park ZlatiborFoto ilustracija: Avantura park Zlatibor

Direktor TO Zlatibor Vladimir Živanović je obećao da će i u budućnosti osmišljavati nove manifestacije, a da će gosti iznova biti obradovani nekim novim sadržajem, predstavom, događajem.

 – Živim tu, na ovoj destinaciji i gledam iz godine u godinu kako se razvija, napreduje, kako krupnim koracima grabi napred i zasluženo je na vrhu srpskog turizma. Mi iz meseca u mesec, iz godine u godinu, obaramo rekorde po broju posećenosti, obaramo rekorde po broju noćenja, broju posetilaca koji dolaze na Zlatibor i nekako smo navikli da sve naše turiste koji dolaze ovde godinama unazad, obradujemo nekim novim sadržajem, novim uređenim mikrolokalitetom, nekom novom manifestacijom… Tako će biti i u vremenima koja dolaze, obećao je direktor TO Zlatibor, Vladimir Živanović.

Foto: www.zlatiborpress.rsFoto: www.zlatiborpress.rs

Na proslavi nisu izostala i priznanja prvim vizionarima, a neka od njih dodeljena su posthumno. Ljubiša R.Đenić – bibliotekar i kustos, etnolog i hroničar svog zavičaja; dr Đorđe Glišić koji je, između ostalog, osnivač lečilišta Čigota; Panto Mijailović, idejni tvorac i graditelj hotela Palisad neka su od velikih ljudi koji su verovali u potencijal zlatne planine.

Svečanost je ukrasila i izložba Snežane Đenić Svetlopisom kroz prvu vazdušnu banju.

Odredište srpskih kraljeva
Početak razvoja Zlatibora seže u 1893. godinu kada je mladi kralj Aleksandar Obrenović pomogao da se na ovom mestu osnuje vazdušna banja. Zlatiborski domaćini su kao gest zahvalnosti pored jezera isklesali česmu, po kojoj je kasnije celo naselje ponelo naziv Kraljeva voda. Nakon toga prvi turisti su počeli da pristižu u vazdušnu banju, na odmor među četinarima. Mnogi ne znaju da je I kralj Petar prvi Karađorđević 1908. Godine boravio na Zlatiboru. Upravo zbog njega i kralja Aleksandra, Zlatibor je laskavo nazivan mestom na kojem su se odmarali kraljevi.
http://www.radioluna.co.rs/uzicki-kraj/20784/pogled-sa-tornika-jubilej-na-najposecenijoj-zlatnoj-planiniaudiofoto-.html

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×