Učitava se

Kucajte za pretragu

Zlatibor – Niska koncentracija polena

Čajetina Zlatiborski okrug

Zlatibor – Niska koncentracija polena

Podeli

Agencija za zaštitu životne sredine počela je merenje koncentracije polena 24 alergene biljne vrste u vazduhu na području Zlatibora i okoline. Merenje se obavlja se u okviru sistematskog praćenja koncentracije polena na teritoriji Opštine Čajetina –merno mesto na Zlatiboru.

U izveštajnom peridu od 11. do 17. maja na području koje pokriva merno mesto na Zlatiboru, aktivni su bili poleni 13 biljnih vrsta: javora, breze, graba, leske, jasena, oraha, četinara bokvice, trave, hrasta, vrbe, čempresa, koprive i bukve.

Koncentracije polena navedenih biljnih vrsta uglavnom su bile veoma niske i nisu mogle izazvati alergijske reakcije osim kod veoma osetljivih osoba. Tri biljne vrste: četinari, čempresi i javor emitovale su veće količine polena, pa su njihove koncentracije polena povremeno prelazile u zone umerno visoke i visoke koncentracije polena, mogle su izazvati reakcije kod osoba alergičnih na ove polene.

S obzirom da je „zlatiborski semafor“ u prethodnom periodu registrovao najveće vrednosti polena borova i jela, koji nisu veliki alergeni, izuzetno je povoljan period za pčele koje sakupljaju polene za med od ovih vrsta četinara.

Opština Čajetina finansira merenje koncetracije polena od strane sertifikovanog stručnjaka u okviru Agencije za zaštitu životne sredine.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×