Učitava se

Kucajte za pretragu

Zlatibor – Daleko, koliko me noge nose! Izložba Stefana Lukića iz Užica

Čajetina Užice Zlatiborski okrug

Zlatibor – Daleko, koliko me noge nose! Izložba Stefana Lukića iz Užica

Podeli

Izložba Stefana Lukića, umetnika iz Užica, pod nazivom „Daleko, koliko me noge nose! Trka za slobodu, koja će biti postavljena u galeriji Kulturnog centra do kraja oktobra i dostupna posetiocima u okviru radnog vremena galerije od 10 do 17 časova radnim danima.

U junu ove godine Stefan Lukić je tokom deset dana svakog jutra trčao od svog ateljea do kapija deset beogradskih grobalja.  „Stefane, imaš viška slobodnog vremena“, bila je jedna od parola, ispisanih na ulici, preko koje je pretrčao. U reči izgovorene kao reakcija na njegov rad utkano je mnogo više istine nego što je onaj koji ih je izrekao mogao i da pretpostavi. U svetu u kome je sintagma „višak slobodnog vremena“ postala nešto loše, optužujuće, istinski „slobodno vreme“ nije privilegija besposlenih, već onih koji život grade tako da u njemu pronađu smisao. Sloboda i vreme su ključne teme, oko kojih je izatkano sve što Stefan stvara.  Podizanjem granica, fizičkom izolacijom koja vodi u duhovnu, životi se siromaše i uskraćuju za relikvije koje mu daju smisao. Trčeći traga za smislom, i u trčanju ga pronalazi.

Stefan je vizuelni i performans umetnik koji kroz crtež, sliku, intervenciju u javnom prostoru i performans pokušava da zabeleži univerzalno stanje dok se nalazimo u tranzitu, migraciji, dok putujemo odnosno dok smo u ulozi putnika i očevica. Dobitnik je nagrade za slikarstvo na FPU za 2016. godinu. Imao je nekoliko samostalnih izložbi, između ostalih: „Međuprostor“ u Umetničkom prostoru U10, „YUGOnostalgija“ u Narodnom pozorištu Užice, „Lice i naličje“ u Narodnom muzeju u Kragujevcu. Grupno je izlagao u Parizu, Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu… Trenutno živi i radi u Beogradu.

Izvor i foto: TO Zlatibor

 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×