Učitava se

Kucajte za pretragu

Vulin: Novi radarski sistem velikog dometa na Zlatiboru do kraja godine

Srbija i region Zlatiborski okrug

Vulin: Novi radarski sistem velikog dometa na Zlatiboru do kraja godine

Podeli

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je jednu od jedinica vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja u rejonu Zlatibora sa zamenikom komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane brigadim generalom Željkom Bilićem.

Tom prilikom on je najavio da će do kraja godine, na radarskom položaju Zlatibor, biti postavljen novi radarski sistem velikog dometa.

– Moći ćemo daleko bolje i efikasnije da osmatramo svoje nebo i svoju teritoriju i da radimo ono za šta smo ovde zadejstvovani. Tokom NATO agresije, 126. brigade VOJIN dobila je Orden Narodnog heroja, ovo su heroji i njihovi naslednici, a na nama je da ih opremimo i omogućimo im da nastave da rade ono u čemu su najbolji – da čuvaju naše nebo i čuvaju našu zemlju. Do kraja godine, na radarskom položaju Zlatibor biće ponovo zadejstvovan radar velikog dometa i naša zemlja biće još sigurnija i još stabilnija, poručio je ministar Vulin.

Komandir čete kapetan Milan Zdravković istakao je da je jedinica u neprekidnom operativnom radu u okviru stalno zadejstvovanih snaga za kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora Republike Srbije.

– Osim osnovnog zadatka, jedinica takođe vrši navođenje borbene avijacije u lovačkoj nameni, kao i pomoć vazduhoplovima kada je potrebno. Specifičnost ove jedinice je rad u složenim vremenskim uslovima – naglasio je kapetan Zdravković.

Kada je reč o osposobljenosti jedinice, on ističe da je na visokom nivou, kao i da se intenzivno radi na obučavanju radarskih tehničara za uvođenje novog radarskog sistema.

Neprekidno osmatranje vazdušnog prostora u zoni odgovornosti, navođenje borbene avijacije u lovačkoj nameni, pružanje navigacijske pomoći vazduhoplovima i usmeravanje artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva na ciljeve u vazdušnom prostoru, samo su deo zadataka koje izvršavaju jedinice 126. brigade VOJIN.

Zona odgovornosti brigade je kompletan vazdušni prostor Republike Srbije, a podatke o situaciji u vazdušnom prostoru distribuira svim korisnicima u sistemu odbrane.

Izvor i foto:Mod.gov.rs

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×