Učitava se

Kucajte za pretragu

Viteški čas: Repllike srednjevekovne opeme i naoružanja

Užice Zlatiborski okrug

Viteški čas: Repllike srednjevekovne opeme i naoružanja

Podeli

Povodom manifestacije Viteški čas, Srpsko viteško društvo Stari grad Užice je na platou ispred Narodnog pozorišta predstavilo izložu replike srednjovekovne opreme i naoružanja.Ove godine zbog pandemije COVID19 aktivnosti Srpskog viteškog društva Stari grad je morao da se prilagodi situaciji, bez predavanja i širih aktivnosti, ali kroz današnju demonstraciju, pokazali su nam kakvi su nekada bili Srpski vitezovi. 

Ove godine smo svedoci da se obnavlja Stari Grad. To je lepa stvar za naš grad, da se tvrđava obnovi i dobije svoj stari vid. Srpsko viteško društvo, Stari grad iz Užica, misli da to nije dovoljno. Oni smatrajuda treba da se obnovi i viteški duh, a on se može obnoviti kroz sećanje na istoriju.

Istorija Užica se ne može svesti na dva meseca  iz 1941. Godine, istorija Užica je mnogo dublja i sadržajnija. Užičani su dali veliki doprinos slobodi i nezavisnosti Srbije, i obnavljanje slobodarskog duha koji seže u sredni vek je neophodno. Svi gradjani Srbije imaju predispoziciju da budu vitezovi. Sve stvari u životu  emogu ostvariti samo poštenim i legitimnim sredstvima. Mora se zaštititi nejak, mora se koristiti samo ono što je dozvoljeno. Svoja sreća se ne sme graditi na tuđoj nesreći, moras erazvijati duh tolerancije kakav su vitezovi nekada imali. Upravo zbog prevencije nasilja medju mladima moamo negovati viteški duh, gde bi mladi osetili šta je solidarnost podrška, zajednica i kolektiv za šta se zalaže Srpsko viteško društvo Stari Grad, rekao je Dragan Krsmanović iz Srpskog viteškog društva Stari grad.

 

Iz ovog udruženja pozvali su mlade da se pridruže sastavu koji čine istoručari, arheolozi kao i zanatlije koji izradjuju predmete potrebne za prezentaciju ovog udruženja, a za nekoliko godina moćiče da nam mnnogo više pokažu.

Izvor i foto: Radio Luna – V.K

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×