Učitava se

Kucajte za pretragu

Sve što treba da znate o upotrebi dečjih sedišta i prva pomoć u slučaju nesreće

Užice Zlatiborski okrug

Sve što treba da znate o upotrebi dečjih sedišta i prva pomoć u slučaju nesreće

Podeli

Crveni Krst Užice organizovao je akciju za zaštitu dece u saobraćaju. Ova akcija organizovana je već nekoliko godina a partneri su lokalna samouprava koja je i donator sigurnosnih dečjih auto-sedišta.

Deca kao putnici su najosetljivija grupa u saobraćaju. Cilj ove akcije je da zaštiti decu jer u preko 50% slučajeva saobraćajnih nesreća, putnici su bili deca. Ova akcija apeluje na odgovornost roditelja kako bi koristili sigurnosna sedišta. Zakon ne treba da bude podsticaj za korišćenje sedišta već roditelji treba sami da razmišljaju o sigrnosti svog deteta.

Iako je procenat roditelja koji koriste zaštitna sedišta znatno veći, i dalje možemo videti roditelje koji ne primenjuju neophodne mere zaštite kada imaju svoje dete u autu ili ih drže u naručju tokom vožnje.

Sedišta koja se dobijaju na poklon su u potpunosti prilagođena deci bilo kog uzrasta. Uz sedišta dobija se sve što treba da ide uz njih. Sedišta su namenjena deci od 9 do 36 kilograma. Kopča se sa pet anatomnih tački koje se nalaze na dečijem telu sa ojačanim bočnim stranama. Naslon i sedalni deo su odvojivi tako da kada dete preraste taj deo sedišta odvaja se buster i može da se koristi normalno. Pozadi postoji naslon koji može da se povisi i sedište može da prati rast deteta i omogućuje mu dodatnu čvrstinu za vrat i glavu. Poseduje dovoljno jastučića za osiguranu udobnost deteta i vrlo lako se održava. Preporučuje se da se sedište stavi suprotno od smera vožnje jer je to sigurnije za dete.

Montaža sedišta

Da bi sedište bilo montirano kako treba potrebno je da dobro naleže na donji sedajući deo i pozadi na deo zadnje klupe. Ovo sedište je univerzalno što znači da možete da ga koristite u svim modelima automobila. Da bi sedište dobro naleglo na naslon morate skinuti naslon za glavu kako bi dete imalo dovoljno mesta. Sedište učvršćujemo sigurnosnim pojasom. Pojas je potrebno izvući do kraja i provući ga kroz predviđeno mesto, donji deo ispod rukohvata a gornji deo ispod naslona za glavu. Iza jastučića ima takođe obeležen deo i prorez gde je potrebno provući pojas. Zatim vraćamo na drugi prorez pojas i izvlačimo ga. Da bi pričvrstili sedište treba kolenom da pritisnete središnji deo sedišta kako bi bilo čvrsto i da se ne bi pomeralo u toku vožnje.

Kada je dete preraslo sedište?

Dete je preraslo sedište ako ima veću telesnu masu nego što to proizvođač propisuje, kada pojas bude ispod ramena i ako sredina ušiju prolazi mimo naslona na sedištu. Ako prolazi mimo onda glava nema potporu i u slučaju nesreće dete može da povredi vrat. Ne preporučuje se da dete bude vezano sa jaknom na sebi, već ako je hladno da ga prekrijete jaknom kada je već zavezano. Dete može samostalno da sedi kada mu pojas leži nisko preko karlice i kada mu noge bez ometanja prelaze preko sedišta. Treba voditi računa da pojas uvek spustite nisko, dotegnete ga i višak vratiti na mesto. Pojas treba da bude u visini ramena.

Šta raditi u toku nesreće?

Najčešće povrede kod saobraćajnih nesreća su povrede koštanog zglobnog sistema. Najčešće stradaju glava ili kičma. Ako se nađemo u saobraćajnoj nesreći sa osobom koja ima povređen kičmeni sistem ili vrat najvažnije je da stabilizujete glavu. Postoje dve tehnike stabilizacije glave. Prva tehnika je da postavimo podlaktice na čvrstu podlogu i da stavimo srednji prst ispod vilice i kažiprst na gornjem delu vilice. Ako ne možemo da priđemo sa zadnje strane onda prelazimo sa prednje i postavljamo podlakticu da prati kičmu dok drugom rukom fiksiramo vilicu i prednji deo glave. Kod beba je bitno da koristimo anatomiju svog tela. Podlaktica je osnova za kičmeni stub i koristimo je kao čvrstu podlogu za bebu. Ako se dete već nalazi na ravnoj podlozi onda ruku podvlačimo pod glavu i polako prebacimo dete na podlakticu i vratimo je na grudni koš.

Šta raditi u toku gušenja stranim telom ili zalogajem?

Najčešći uzroci su kod odraslih zapadanje hrane a kod dece gutanje stranog tela. Simptomi koji su prisutni su delimična obstrukcija kod dece i obično će biti crvena u licu, kašljaće ali će moći malo da diše. Tada je potrebno da naterate dete ili osobu da kašlje što jaće kako bi izbacilo zalogaj iz disajnog puta. Kod potpune obstrukcije osoba je najčešće ljubičaste boje i ne može da kašlje niti da diše ili govori. Tada je bitno da znamo da primenimo prvu pomoć Treba da pokušate da izvučete materijal ili hranu iz grla ako možete. Ako ne možete osobu dreba nagnuti napred i prioritet je da brzo pet puta između lopatica udaramo ka gore. Tada stvaramo vazduh i vazduhom izbacujemo strano telo povraćanjem. Ako to ne uspe onda moramo da primenimo Hajmlekov zahvat. Stajemo iza osobe ili deteta i dominantnu ruku stavljamo na želudac i energično pritiskate ka unutra i ka gore. Najbitnije je da pritiskate na želudac i u 99% slučajeva posle drugog ili trećeg puta osoba će povratiti i izbaciti strano telo. U takvim situacijama treba ostati smiren i pribran. Kod beba je bitno da ga postavite na podlakticu i pet puta između lopatica udarate na dole. Ako to ne uspe prebacujete bebu na leđa i sa dva prsta pritiskate želudac da bi se izazvalo povraćanje što je takođe uspešno u 99% slučajeva. Ako neko izubi svest tada treba podići ruke i noge da bi krv iz nogu i ruku došla do srca i mozga. Osobi treba izvući jezik i zabaciti glavu da se ne bi udavila i da bi dobila kiseonik. Isto to možete učiniti i kada osobu pomeirte na stranu i zabacie glavu. Posle jednog minuta osoba će se probuditi i treba joj dati nešto slatko ili vodu.

Šta raditi u slučaju frasa?

Fras može da se desi kod dece od šest meseci do pet godina. Temperatura kod deteta je tada preko 38 stepeni i dete počne da se grči i zenice se zaokrenu i postanu bele. Tada mu se stegne vilica i pena mu izlazi na usta. Fras obično traje nekoliko minuta i sam prestaje. Dete može da dište u toku napada jer napad može da potraje i do 15 minuta. Treba ostati smiren i dete položiti na bok. Možete koristiti čepiće za temperaturu ili lek koji se prepisuje posle prvog napada. Ne otvarajte usta nasilno jer možete da iščašite i povredite vilicu zato što se dete grči. Kada se završi napad možete odvesti dete u bolnicu ako smatrate da treba da ga pregleda doktor.

Autor: S.R.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×