Učitava se

Kucajte za pretragu

Užice – Uličnom akcijom, obeležiće se Nacionalni Dan sećanja na žene, žrtve nasilja u porodici

Užice Zlatiborski okrug

Užice – Uličnom akcijom, obeležiće se Nacionalni Dan sećanja na žene, žrtve nasilja u porodici

Podeli

Danas će aktivistkinje Ženskog centra Užice uličnom akcijom na Trgu partizana u vemenu od 14 do 15 časova simbolično obeleležiti Nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja u porodici, 18. maj, koji se obeležava od 2017. na osnovu Odluke Vlade Republike Srbije. Odluka je, podsećamo, doneta na inicijativu Mreže „Žene protiv nasilja“ koju je potpisima podržalo 8000 građanki i građana u 25 gradova i na zvanični predlog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost. Povod za pokretanje inicijative bili su zločini počinjeni 2015., kada je tokom samo tri dana, od 16. do 18. maja, u Velikoj Plani, Kanjiži, Čačku i Beogradu, ubijeno 7 žena.

Konferencija za medije će se održati na mestu akcije sa početkom u 14 časova.

U Srbiji je od početka 2020, prema evidenciji Mreže „Žene protiv nasilj“a i“ Autonomnog ženskog centra“, u porodično partnerskom nasilju, ubijeno 6 žena. Podaci za poslednje 2 decenije govore o više od 300 ubijenih žena i više od 400 dece, koja su ostala bez majki. Ubice su najčešće partneri, a najveći broj ubistava počinjen je vatrenim oružijem i nožem . Upozoravamo da brojke mogu biti veće, jer su podaci prikupljani iz medijskih izveštaja, a zvanična statistika o broju femicida ili ubistava žena u Srbiji još ne postoji.

Na današnji dan Mreža „Žene protiv nasilja“poziva relevantne nadležne državne institucije da pravovremeno reaguju i spreče nasilje prema ženama i femicid. Pozivamo državu da uspostavi i vodi evidenciju o slučajevima nasilja u porodici, uključujući i evidenciju o femicidu, njegovim uzrocima i posledicama. Poziva nadležne da u sprečavanju i suzbijanju nasilja prema ženama uspostave punu saradnju sa ženskim specijalizovanim servisima, jer se tokom pandemije virusa KOVID 19 i vanrednog stanja pokazala vitalnost ženskih nevladinih organizacija, koje su nastavile da pružaju podršku ženama bez obzira na okolnosti.

U osti mah, korisnicama i građankama Srbije poručujeda ćemo i dalje biti dostupne za njihove pozive.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×