Učitava se

Kucajte za pretragu

Užice subvencioniše sa 2,4 miliona dinara populacionu politiku za seoska turistička domaćinstva

Užice Zlatiborski okrug

Užice subvencioniše sa 2,4 miliona dinara populacionu politiku za seoska turistička domaćinstva

Podeli

Grad Užice je raspisao  konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike za seoska turistička domaćinstva i objekte domaće radinosti. Subvencionisanjem seoskih turističkih domaćinstava će se olakšati ispunjavanje uslova koji su propisani Zakonom o ugostiteljstvu čija je primena počela od 1. jula prošle godine kao i pravilnika koji regulišu ovu oblast.

„Sredstva koja su po osnovu ove mere odobrena su u iznosu od 2 400 000 dinara. Korisnici ovih sredstava mogu biti fizička lica – ugostitelji koji su registrovani odnosno imaju rešenje o kategorizaciji za obavljanje delatnosti, pružanja usluga smeštaja, pripreme i usluživanja hrane. Ono što je takođe uslov to je da korisnici ovih sredstava mogu biti isključivo vlasnici domaćinstava, pored seoskih domaćinstava to su i vlasnici objekata domaće radinosti“, rekla je Maja Vermezović članica gradskog veća za turizam.

Prioritet će imati domaćinstva koja imaju više generacija s ciljem da se mladi vrate svojim korenima i stimuliše zapošljavanje mladih majki:

„Moguće je konkurisati po osnovu jedne aktivnosti, za unapređenje tehničke opremljenosti, kao i higijensko-sanitarnih uslova. Prednost će imati oni koji se bave proizvodnjom i pripremom tradicionalne hrane i proizvoda, stočarstvom ili skupljanjem šumskog bilja i plodova. Korisnik sredstava može biti isključivo vlasnik tog domaćinstva i da ima prebivalište na teritoriji grada Užica“, rekla je Vermezovićeva.

Podnosilac prijave može dobiti maksimalno do 300.000,00 dinara, a krajnji rok za realizaciju odobrenih aktivnosti je 1.oktobar ove godine. Za ovu namenu iz gradskog budžeta je izdvojeno ukupno 2,4 miliona dinara. Konkurs je otvoren do 1. juna  a konkursna dokumentacija se preuzima sa sajta grada Užica

Novac od subvencija se može iskoristit za nabavku opreme, nameštaja, za ulaganje u infrastrukturu kako bi se ispunili svi uslovi za unapredjenje ove delatnosti.

Sve infomacije mogu se dobiti na broj telefona Gradske uprave (590 163) ili Turističke organizacije Užica (514 761), kao i na sajtovima grada Užica i Turističke organizacije gde se nalaze sve detaljne informacije o uslovima konkursa i dokumentaciji koja je neophodna. Nakon toga će komisija vršiti terensku kontrolu i bodovanje.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×