Učitava se

Kucajte za pretragu

Umesto smeća, parkovi prirode: Pribojci kreću u saniranje ilegalnih deponija

Priboj, Prijepolje, Nova Varoš, Sjenica Zlatiborski okrug

Umesto smeća, parkovi prirode: Pribojci kreću u saniranje ilegalnih deponija

Podeli

Priboj – Pod sloganom “Budimo odgovorni, čuvajmo prirodu, sačuvajmo reku Lim” i “Zajedno protiv otpada”, nakon 12 meseci realizacije, u Priboju održana je Završna konferencija projekta “Rehabilitacija ilegalnih deponija na reci Lim i podizanje svesti o njihovoj štetnosti”, koji su u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora, realizovali NVO „Euromost“ iz Bijelog Polja i JKP “Usluga” iz Priboja, a partneri su bili opštine Bijelo Polje i Priboj. Vrednost projekta je 157 hiljada evra.

Projektom se doprinelo zaštiti životne sredine uklanjanjem ilegalnih deponija, uspostavljanjem sistema monitoringa i podizanjem svesti ljudi o ispravnom odlaganju otpada.

U toku projekta izvršena je identifikacija i čišćenje ilegalnih deponija i njihovo trajno zatvaranje, pošumljavanje ogoljenog zemljišta i uspostavljanje zelenih površina za odmor, uz parkovski mobilijar postavljen je i video nadzor. Uspostavljena i zelena SOS telefonska linija. Čišćenjem ukupno 12 divljih deponija u obe opštine, prikupljeno je mnogo više otpada od planiranih količina, nešto preko 81 tone otpada, odnosno 51 u Priboju i 30 u Bijelom Polju.

U Priboju je uklonjeno više od šest predviđenih divljih deponija na obalama Lima, a na njihovim mestima, realizacijom ovog projekta, sada su svojevrsni mali parkovi prirode i to na obali Lima ispod Panje Glave, kod Gradskog bazena, Sportske dvorane, na Banjskom Čamcu, u blizini objekta Vodovod PU “Neven” i u naselju Luka.

Pored dodatne opreme, u vidu kontejnera za otpad i opreme za laboratoriju JKP “Usluga”, koja će služiti za ispitivanje kvaliteta vode, a zbog mobilnosti opreme, moguća je i analiza izvorišta u našim selima, veliki je značaj projekta i na podizanju ekološke svesti svih građana koji žive u 5 opština u Crnoj Gori, dve u Srbiji i jednoj u Bosni i Hercegovini, kroz koje protiče reka Lim.

Izor:RINA

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×