Učitava se

Kucajte za pretragu

Ugovorima do više projekata za unapređenje srpske železnice

Srbija i region uPoMoc Zlatiborski okrug

Ugovorima do više projekata za unapređenje srpske železnice

Podeli
Deo sredstava namenjen za izradu projektno-tehničke dokumentacije za nastavak rekonstrukcije barske pruge. Za rekonstrukciju 210 kilometara barske pruge od Valjeva do granice sa Crnom Gorom namenjeno 10,7 miliona evra.
foto izvor: mgsi.gov.rs

Potprеdsеdnica Vladе i ministarka građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе Zorana Mihajlović i gеnеralni dirеktor i prеdsеdnik upravе Ruskih žеlеznica Olеg Bеlozjorov su potpisali Sporazum o sprovođenju projеkata na rеdovnom održavanju žеlеzničkе infrastrukturе na tеritoriji Rеpublikе Srbijе.

–         To jе drugi dokumеnt u oblasti žеlеzničkog saobraćaja potpisan u okviru posеtе ruskog prеdsеdnika Srbiji, poslе ugovora Infrastruktura žеlеznicе Srbijе sa RŽD intеrnеšеnеlom za novе projеktе na žеlеznici, vrеdnog 230 miliona еvra, navode iz Ministarstva.

Potprеdsеdnica Vladе je navela da je potpisan i ugovor za novе projеktе, uključujući izgradnju jеdinstvеnog dispеčеrskog cеntra i izradu projektno-tehničke dokumеntacijе za nastavak rеkonstrukcijе barskе prugе.

Mihajlovićeva je podsetila da jе Srbija u saradnji sa Ruskim žеlеznicama u prеthodnom pеriodu obnovila višе od 200 kilomеtara pruga, prе svеga na Koridoru 10 i barskoj pruzi. Za RTS Mihajlovićeva kaže da je prošle godine završeno 77 kilometara barske pruge i da se trenutno priprema dokumentacija za deo pruge od Crne Gore.

–         Za Srbiju je najvažniji Koridor 10 i koridor ka Crnoj Gori. Mi mislimo da ćemo u narednih četiri-pet godina uspeti da rehabilitujemo sve najvažnije pruge na našoj teritoriji, rekla je ministarka gostujući na RTS-u.

 

Beta- Srbija i Rusija potpisale više od 20 sporazuma i memoranduma
 
 
Tokom radne posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji potpisano je više od 20 sporazuma i memoranduma o saradnji u raznim oblastima, a trećina je u oblasti inovacija i novih tehnologija.
Delegacije Srbije i Rusije su u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina razmenile te dokumente koje su potpisali predstavnici dve države.
Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova dve države od 2019. do 2020. popisali su ministri Ivica Dačić i Sergej Lavrov.
Potpisan je sporazum koji se odnosi na korišćenje atomske energije u mirnodopske svrhe svrhe, a parafirali su ga generalni direktor “Rosatoma” Aleksej Lihačov i ministar zadužen za inovacije u Vladi Srbije Nenad Popović.
direktor ruske državne kompanije “Ros seti” Pavel Livinski potpisali su Memorandum o srpsko-ruskoj saradnji o razvoju inovacija u sektoru elektroenergetike, a srpski ministar je potpisao i memorandum o razumevanju u oblasti razvoja digitalnih tehnologija.
On je sa generalnim direktorom “Rosksmosa” Dmitrij Rogozin potpisao i memorandum o razumevanju o rusko-srpskoj saradnji u oblasti istraživanja i korišćenja kosmičkog prostora u mirnodopske svrhe.
Potpisan je i sporazum o saradnji u renoviranju s povećanjem kapaciteta hidroelektrane “Đerdap 2”, između kompanija “Silovije mašini” i “Elektroprivrede Srbije”, kao i memorandum o rusko-srpskoj saradnji u sektoru električne energije.
Plan je, kako je za RTS rekao ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, da snaga te hidroelektrane, koja od izgradnje nije remontovana, bude povećana sa 270 na 320 megavata, a da se remontom obezbedi njen sigiran rad i u narednih 30 godina.
Predstavnici Srbije i Rusije potpisali su i Memorandum o saradnju u zajedničkim projektima u oblasti razvoja infrastrukture za proizvodnju i prodaju tečnog prirodnog gasa.
Popisani Memorandum o razumevanju za razvoj projekta proširenja kapaciteta podzemnog skladišta gasa Banatski dvor predvidja proširenje tog skladišta za 60 odsto, sa 450 na 750 miliona kubika. Biće obezbeđeno dnevna moć eksploatacije tog skladišta sa pet na 10 miliona kibika, kolike su maksimalne dnevne potrebe tokom zime. Srbija godišnje troši oko dve milijarde kubika uvoznog gasa.
U oblasti infrastrukture potpisan je ugovor izmedju “Infrastrukture železnice Srbije” i ruske kompanije “RŽD internešenel” za nove projekte na železnici, u vrednosti 230 miliona evra.
Ugovor obuhvata izgradnju jedinstvenog dispečerskog centra za železnicu, u vrednosti 127,4 miliona evra, radove na izgradnji elektrotehničke infrastrukture na deonici Stara Pazova-Novi Sad u iznosu od 91,9 miliona evra i izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju 210 kilometara barske pruge od Valjeva do granice sa Crnom Gorom, za koju je namenjeno preostalih 10,7 miliona evra.
Ministri rada dveju zemalja Zoran Đorđević i Maksim Topilin potpisali su administrativni sporazum o socijalnoj sigurnosti protokol o razmeni ratifikacionih povelja o stupanju na snagu Sporazuma između Rusije i Srbije o socijalnom osiguranju, kao i memorandum o međusobnom razumevanju o saradnji u oblasti socijalne zaštite.
http://www.mre.gov.rs/aktuelno.php#a382
http://rs.n1info.com/Biznis/a452736/Srbija-i-Rusija-potpisale-vise-od-20-sporazuma.html
http://rs.n1info.com/Vesti/a452738/Putin-i-Vucic-Energetika-kljucna-jacaju-se-odbrambene-mogucnosti-Srbije.

Autor: Radio Luna/mgsi/Beta Izvor: mgsi.gov.rs/RTS/Beta

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×