Učitava se

Kucajte za pretragu

U Užicu obeležen Dan sećanja na žene žrtve nasilja

Zlatiborski okrug

U Užicu obeležen Dan sećanja na žene žrtve nasilja

Podeli

U 2018. godini desila su se dva slučaja femicida (ubistvo žene) u Zlatiborskom okrugu koji je od 2014. godine bio okrug bez femicida

Akcija Porodica da, ali ne po cenu života održana povodom 18. maja Dana sećanja na žene žrtve nasilja.

Akciju su održale aktivistkinje Ženskog centra Užice Radmila Gujaničić i Vesna Bogdanović, a podržana je i od strane Avon kompanije.

Ova akcija ima za cilj da podseti javnost koliko je nasilje prema ženama rasprostranjeno i koliko ima tragičnih ishoda tog nasilja.

Autonomni ženski centar iz Beograda i udruženje Peščanik iz Kruševca uradili su analizu ubistava žena u 2017. godini koja je predstavljena 10. maja 2018. godine u Beogradu.

Analiza ubistava žena pokazuje da je od 1. januara do 8. maja ove godine ubijeno 20 žena. Najveći broj ubijenih žena u Srbiji tokom 2018. godine je bilo starosti iznad 55 godina. Žene u Srbiji u najvećem broju slučajeva ubijaju njihovi partneri ili bivši partneri i to upotrebom noža, davljenjem ili vatrenim oružjem, a najopasnije mesto za ženu i dalje predstavlja dom u kom živi.

Na inicijativu Mreže žena protiv nasilja Vlada Republike Srbije je prošle godine ustanovila ovaj datum u znak sećanja na sedam žena koje su ubijene tokom samo tri dana, 16. 17. i 18. maja 2015.godine.

– Naši državni organi, ustanove i institucije i zakonski propisi nisu regulisali sve ono što bi bilo potrebno za sprečavanje nasilja nad ženama. Ne veruje se iskazu žrtve ni njenom strahu, izjavila je Vesna Bogdanović

Ovo je prvi put da se akcija održava u Užicu.

Radmila Gujaničić – predsednica UO Ženskog centra Užice , Vesna Bogdanović – koordinatorka SOS telefona, Mirjana Tadić Pečeničić – ambassador humanosti za Avon kompaniju

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Next Up

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×