Učitava se

Kucajte za pretragu

U porastu koncentracije polena koprive na Zlatiboru

Čajetina Zlatiborski okrug

U porastu koncentracije polena koprive na Zlatiboru

Podeli
Zabeležene niske koncentracije ambrozije

Zlatibor je i dalje najpovoljnija lokacija za alergične osobe, pre svega na polen korovske biljke ambrozije, najjačeg alergena, saopštili su iz Agencije za zaštitu životne sredine nakon merenja polena na teritoriji te vazdušne banje u Zapadnoj Srbiji.

Merenja na Zlatiboru, koje analizira evropski sertifikovana osoba, finansira Opština ČajetinaMerenja na Zlatiboru, koje analizira evropski sertifikovana osoba, finansira Opština Čajetina

 

Visoke koncentracije polena koprive su zabeležene na Zlatiboru pojedinih dana prošle nedelje. Visoke koncentracije alergenih polena, inače, mogu izazvati veoma jake alergijske reakcije, zbog čega je nedavno Agencija za zaštitu životne sredine preporučila da se u narednom periodu, agrotehničkim ili hemijskim načinima, suzbiju korovske biljke pre nego što uđu u intenzivnu fazu cvetanja, a kako bi se pomoglo osetljivim osobama sa alergijskim reakcijama na polen.

Agencija za zaštitu životne sredine od 2013. godine na Zlatiboru prati koncentracije 24 alergene vrste biljaka u vazduhu, uz pomoć aparata Lanconi, kojeg priznaje Evropska asocijacija za aerobiologiju, i po istoj metodologiji koja se primenjuje u zemljama Evrope.

Zlatibor – beg od ambrozije
Prošlogodišnja merenja koncentracija polena ambrozije pokazuju da je Zlatibor imao 448 polenovih zrna tokom čitavog merenja, dok ih je Beograd u istom periodu imao 7281, a dnevno u proseku 800 polenovih zrna te korovske biljke čija je granična vrednost 15 polenovih zrna po metru kubnom.
Prošlogodišnja merenja se ne razlikuju znatno od petogodišnjeg proseka na Zlatiboru koji poslednjih godina sve više privlači ljude sklone polenskim alergijama, posebno iz Beograda i Vojvodine i drugih mesta u kojima je ambrozija prisutna u većim koncentracijama.
Podsetimo, jedna biljka ambrozije proizvodi od jedne do osam milijardi polenovih zrna koja mogu putovati i 300 kilometara. U polenu ambrozije su prisutna 52 alergena. Otežano disanje, mogući asmatični napadi, kijanje, svrab očiju i curenje nosa su simptomi alergijske reakcije na tu korovsku biljku.
http://www.radioluna.co.rs/uzicki-kraj/PogledsaTornika/21326/zlatibor—beg-od-ambrozije.html

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da je svaki četvrti stanovnik planete ugrožen polenom biljaka.

Sezona polena korova traje do oktobra.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×