Učitava se

Kucajte za pretragu

Stručnjaci za klimatske promene: Već 2030. moguća katastrofa

Svet Trendovi uPoMoc

Stručnjaci za klimatske promene: Već 2030. moguća katastrofa

Podeli

Svet će morati da sprovede “brzu” tranziciju “bez presedana” ako želi da ograniči globalno zagrevanje na 1,5 stepeni, upozoravaju stručnjaci UN za klimatske promene.

 

“Ako zagrevanje nastavi da raste sadašnjim tempom, pod uticajem emisije gasova sa efektom staklene bašte, 1,5 stepen će biti dostignut između 2030. i 2052. godine“, navodi se u izveštaju objavljenom u Južnoj Koreji. 

Promene koje treba sprovesti u cilju ograničavanja zagrevanja odnose se na energiju, industriju i infrastrukturu.

U izveštaju, koji su odobrili i predstavnici vlada nakon sesije sa naučnicima, ukazuje se i na povećane rizika ukoliko granica bude iznad 1,5 stepeni.

“Svako i najmanje dodatno zagrevanja je važno, pogotovo pošto premašenih 1,5 stepeni može da znači nepovratnu promenu, poput gubitka nekih ekosistema”, rekao je Hans-Oto Pertner, kopredsedavajući sednici Medjuvladinog panela o klimatskim promenama (IPCC) koji je prošle sedmice u Južnoj Koreji okupio istraživače i predstavnike država.

On je rekao da se istraživanje IPCC zasniva na više od 6.000 studija.

Ukoliko se države ne budu pridržavale obaveza iz Pariskog sporazuma iz 2015, na kraju veka će biti “plus tri stepena”, upozorili su stručnjaci.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×