Učitava se

Kucajte za pretragu

Stevanović: Idemo ka ukidanju vanrednih mera

Koronavirus Srbija i region

Stevanović: Idemo ka ukidanju vanrednih mera

Podeli

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović rekao je na konferenciji za novinare da su brojevi dobri i pokazuju efikasnost mera. Ako se ovako nastavi idemo ka ukidanju vanrednih mera, ali i dalje ostaje ograničenje kontakata, istakao je Stevanović.

 

Naredna konferencija će biti u sredu. Podaci će biti objavljivani svakoga dana u 15 časova na sajtovima kovid 19 i Ministarstvu zdravlja.

Prema poslednjim podacima preminulo je četvoro ljudi, a ukupno 193. Hospitalizovano je 2.116 osoba, na respiratorima su 54 osobe, izlečen je 1.551 pacijent.

Na konferenciji za novinare u Palati “Srbija” direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović je rekao da je do 15 časova testirano 5.274 osobe, 102 je bilo pozitivno, što pokazuje trend pozitivnosti, što je dobro.

Testirano je ukupno 101.911 osoba, do sada je potvrđeno 9.464 slučaja koronavirusa. Procenat smrtnosti je 2,04 odsto.

“Brojevi su dobri i pokazuju efikasnost mera, ako se ovakav trend nastavi možemo se nadati brzom okončanju mera, u narednih nedelju do dve”, rekao je Stevanović.

Prema njegovim rečima, značajno je distanciranje mera da ne bi ušli u ciklus povećanja broja obolelih.

Opasnost nije velika, istakao je Stevanović i dodao da je potrebno još nekoliko dana da broj pozitivnih rezultata bude manji od pet odsto testiranih, da bi se stvorili uslovi za ukidanje policijskog časa i relaksaciju mera.

Kada će biti ukinut policijski čas, zaviće od epidemiološke procene, kaže doktor Stevanović. 

Prema njegovim rečima, svi pacijenti koji su kovid pozitivni biće smešteni u bolničke kapacitete, a oni koji imaju najminimalnije simptome u privremene bolnice.

“Videli smo da mere kućne izolacije nisu tako efikasne, i za sada svi pozitivni će biti smešteni u bolničke kapacitete, bilo da se radi o kovid ili privremenim bolnicama”, rekao je doktor Stevanović.

Govoreći o masovnom testiranju, Stefanović kaže da je cilj da epidemiolozi utvrde nivo kolektivnog imuniteta, biće na nivou reprezentativnog uzorka.

Od sutra bez konferencija za novinare zbog manjeg interesovanja, sledeća će biti održana u sredu. 

Izvor: RTS

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×