Učitava se

Kucajte za pretragu

Srbija jedina zemlja u celom regionu u kojoj je porastao rođenih beba

Srbija i region Zlatiborski okrug

Srbija jedina zemlja u celom regionu u kojoj je porastao rođenih beba

Podeli

Ministarska bez portfelja zadužena za populacionu politiku kaže da će egzaktne podatke imati u junu, ali da je nekoliko stotina beba više rođeno prošle godine u odnosu na 2018. godinu.

-I to jedino kod nas, svuda je pad novorođenih beba u deset zemalja u okruženju sa kojima obično pravimo te paralelne analize, dodaje ona.

Posebno je porastao broj trećerođenih i četvrtorođenih beba, dodaje Đukić Dejanović.

-To znači da mere koje primenjujemo, a to nisu samo finansijske mere, to je savetovališni rad, to je obezbeđenje stambenog prostora, usklađivanje rada i roditeljstva. Udružene sa finansijskim su ipak dale početne rezultati, ističe ministarka.

Demografija kaže da treba da se strpimo i da sačekamo one prave rezultate i realne trendove za deset godina, navodi ministarka.

Ističe da je istok Srbije u ovom smislu veoma značajan, jer je to uvek bila slaba tačka zbog najmanjeg nataliteta, a največeg broja migracija iz tog dela zemlje.

Ukazala je da smo mi zemlja koja ima problem populacione dinamike, jer imamo ogroman broj opština sa depopulacijom.

Ministarka je zahvalna stručnjacima iz Ujedinjenih nacija koji su nedavno boravili u Srbiji i preporukama koje su nam dali u cilju prevazilaženja populacionih problema.

Izvor i foto:Srbijadanas

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×