Učitava se

Kucajte za pretragu

Šira lista oboljenja koja vode direktno u penziju

Srbija i region

Šira lista oboljenja koja vode direktno u penziju

Podeli
Najveći je problem dokazati da je bolest nastala zbog uslova rada.Najveći je problem dokazati da je bolest nastala zbog uslova rada.

 

Na spisak profesionalnih bolesti, na kojima je dosad bilo 56 oboljenja, rekao je za taj list prof dr Petar Bulat, specijalista medicine rada u Institutu za medicinu rada i radiološku zaštitu.

To je dobro i usvajanjem novog pravilnika, koji iščekujemo, rešava se dosadašnji problem sa zastarelim, dugo neinoviranim spiskom profesionalnih oboljenja, kazao je on.

U sledećem koraku, naglašava Bulat, treba definisati proceduru utvrđivanja profesionalnog oboljenja i rešiti problem finansiranja dijagnostike u postupku utvrđivanja ovih bolesti.

Dijagnostičke procedure u takvim slučajevima nisu među onima koji idu na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja i mora da se definiše ko će da ih plati – poslodavac, zaposleni ili RFZO.

Paralelno sa tim, navodi Bulat, mora da se definiše ko zapravo utvrđuje profesionalno oboljenje – lekar specijalista medicine rada, bilo koji specijalista ili institucija, kao sto su Institut Dr Dragomir Karajović i zavodi u Nišu i Novom Sadu.

Autor: Radio Luna Izvor: Novosti

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×