Učitava se

Kucajte za pretragu

Selo Mokronozi pripada BiH ali su teritorijalno upućeni na Priboj i tu počinju njihovi problemi

Priboj, Prijepolje, Nova Varoš, Sjenica Zlatiborski okrug

Selo Mokronozi pripada BiH ali su teritorijalno upućeni na Priboj i tu počinju njihovi problemi

Podeli

Selo Mokronozi koje iako pripada opštini Rudo u BiH, mnogo je bliže Priboju i zato većina meštana ima srpsko državaljanstvo, a samim tim i njihovi zdravstveni kartoni otvoreni su  u pribojskom Domu zdravlja.

„Mi smo naše živote vezali za Srbiju, tamo zarađujemo koru hleba i lečimo se. Sada ne možemo nigde. Niti možemo uzeti namirnice, niti nam ih ko može doneti.  Ponekad ih neko donese do graničnog prelaza, a mi ih preuzmemo, to je jedino“, izjavio je za RINU meštanin Radoje Bogdanović.

U Mokronozima veliki broj stanovnika čine stari i bolesni ljudi, pa su mnogi uplašeni ukoliko dođe do smrtnih slučajeva, da neće moći po svim običajima sahraniti pokojnike.

„Totalno smo odsečeni. U Priboju primamo penziju, imamo pravo na lečenje, kupujemo hrani i za nas i za stoku. Makar samo jedan dan kad bi imali mogućnost da pređemo do Priboja, to bi nam mnogo značilo“, kaže Milosav Milanović koga od graničnog punkta  sa Srbijom deli samo pola kilometra, a od Rudog čak trideset.

Mlađi stanovnici koji u većini slučajeva rade u Priboju, uplašeni su da će izgubiti svoja radna mesta i tako doći na rub egzistencije.

„Plata nam je jedini izvor prihoda i zato ne znam šta ćemo ako muž ostane bez posla“, rekla je Mika Radović.

Selo Mokronozi iako administrativno  pripada BiH, praktično je  prigradsko naselja Priboja od kog je udaljeno samo kilometar, ali i pored  toga su do sada prilikom svakodnevnog funkcionisanja morali da pređu čak 12 međudržavnih rampi.

RINA

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×