Učitava se

Kucajte za pretragu

SAD razmatraju povlačenje trupa sa Kosova

Srbija i region Zlatiborski okrug

SAD razmatraju povlačenje trupa sa Kosova

Podeli

Američki ambasador Filip Kosnet rekao je premijeru Aljbinu Kurtiju da SAD razmatraju mogućnost da povuku svoje trupe sa Kosova, ukoliko se ne ukine taksa na robu iz centralne Srbije.

SAD su otišle korak dalje u pritisku na kosovsku vladu da ukine taksu na srpsku robu, javlja Gazeta ekspres, prenosi Kosovo onlajn.

Prištinski list navodi, pozivajući se na svoje izvore, da je američki ambasador Filip Kosnet rekao premijeru Aljbinu Kurtiju da njegova zemlja razmatra mogućnost da povuče svoje trupe sa Kosova ukoliko se ne ukine taksa na robu iz centralne Srbije.

Sjedinjene Američke Države su i ranije upozoravale kosovske vlasti zbog taksi od sto odsto, ali i u vezi sa Specijalnim sudom za zločine OVK.

Prošle godine, SAD su poručile da će dalje insistiranje na taksama na proizvode iz centralne Srbije i BiH imati ozbiljne posledice, uključujući i moguće zatvaranje baze Bondstil.

Savet za nacionalnu bezbednost SAD i Stejt department usvojili su u januaru prošle godine dokument u osam tačaka u kojem se od vlade u Prištini zahteva da odmah ukine takse ili će u suprotnom SAD Prištini uvesti sankcije.

Nekadašnji američki ambasador u Prištini Greg Delavi je 2017. godine upozorio lidere kosovskih Albanaca da će njihovi pokušaji da u parlamentu obore zakon o Specijalnom sudu za zločine OVK imati duboke negativne posledice po evropsku budućnost Kosova i odnose sa SAD.

Izvor i foto:RTS

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×