Učitava se

Kucajte za pretragu

Priboj: Lim se ne vidi od smeća, ugrožen rad Hidrocentrale (FOTO)

Priboj, Prijepolje, Nova Varoš, Sjenica Zlatiborski okrug

Priboj: Lim se ne vidi od smeća, ugrožen rad Hidrocentrale (FOTO)

Podeli

Stotine kubika smeća plovi rekom  Lim i preti da izazove ekološku katastrofu. Nekada jedna od najčistijih reka u kojoj su se odrasli i deca kupali,  sada je plutajuća deponija od plastike i najrazličitijeg otpada . Osam opština kroz koje protiče ova reka nemaju sanitarne deponije a smetlišta se nalaze u priobalju, pa se Lim puni najrazličitijim otpadom koje stiže iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i deponije Stanjevine u Prijepolju.

„Četrdeset hiljada kubnih metara smeća godišnje pluta Limom, prema procenama stručnjaka koji su to ispitivali. Oko 40 posto otpada potone, 20 posto se zadrži na obalama, a 40 procenata prođe vodenim  tokom“, rekao je Goran Reković, predsednik F onda za zaštitu životne sredine opštini Priboj.

Najugroženije je Potpećko jezero do  koga rekom stiže smeće, a zatim i do Hidrocentrale, a velike količine otpada prete da naprave havariju u njenom radu.

„Angažujemo ronioce  koji za  20 dana izvade oko 200 kubika smeća, a mi sa našom mehanizacijom uklanjamo  krupna  stabla  kako se ne bi ugrožavao sam proces proizvodnje.  Sve to, međutim, povećava  troškove i može dovesti  do havarijskih zastoja“, kaže Predrag Šaponjić, direktor „ Limskih hidroelektrana“.

Ekolozi u Priboju  upozoravaju da ukoliko se uskoro nešto ne preduzme da bi Lim mogao da postane mrtva reka i ističu da imaju pripremljen projekat za postavljanje sajle i plutajućih barijera na Limu za kupljenje smeća koje plovi rekom.

„Kada postavimo barijeru i sprečimo  dotok smeća, onda ćemo se bazirati da očistimo kompletan ovaj potez  od  Hidrocentrale do barijere. Nadam se da ćemo do početka turističke sezone uspeti to da očistimo“,naglašava Siniša Laković iz Ekološkog udruženja „Jastreb“.

Iz opštine Priboj kažu da se problem mora  rešiti na nivou tri države kroz koje reka protiče u dužini od 220 kilometara.

„Ako se ne reši problem Stanjevina, šta nam vredi da ulažemo u turističku infrastrukturu .Koliko god se trudili da rešimo taj problem na teritoriji naše opštine, ništa nismo uradili  ako se u problematku ne uključe i u drugim opštinama i državama“, kaže predsednik opštine Priboj, Lazar Rvović.

Resorno ministarstvo obezbedilo je 96 miliona dinara i ovih dana očekuje se raspisivanje tendera za izgradnju transfer stanice, što bi bio početak rešavanje problema deponije Stanjevine.

RINA

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×