Učitava se

Kucajte za pretragu

Prenosi li se Covid 19 se preko odeće?

Srbija i region

Prenosi li se Covid 19 se preko odeće?

Podeli

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu Goran Stevanović izjavio je danas da se virus Kovid 19 ne može direktno preneti preko odeće i dodao da odeću osoba zaraženih korona virusom ne treba posebno tretirati već oprati na uobičajen način.

Stevanović je rekao da je virus Kovid 19 relativno slab u spoljašnjoj sredini, ali da je moguća kontaminacija odevnih predmeta i kose.

Ali se virus tako ne može direktno preneti, uglavnom zahteva dodatnu kontaminaciju ruku, pa da pređe na sluznice oči, nosa i usta, rekao je Stevanović odgovorajući na pitanja na redovnoj pres konferenciji o situaciji sa korona virusom.

Kako je objasnio, osoba može da se zarazi ukoliko sveže kontaminiranu površinu sa odeće dotakne rukama ili ako, na primer, kontaminiranom rukavicom protrlja oko što je, kaže, čest put prenosa virusa kod zdravstvenih radnika u slučaju da se ne poštuju pravila oblačenja zaštitne opreme.

U realnim okolnostima taj put prenosa nema preterani značaj, rekao je Stevanović.

Dodao je da građani često pitaju da li je potreban poseban tretman odeće osoba koje su zaražene Kovidom 19 i da je dovoljno oprati odeću u veš mašini na uobičajen način.

Izvor: Ministarstvo zdravlja https://covid19.rs/%d0%b4%d0%b0-%d0%bb%d0%b8-%d1%81%d0%b5-%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%b4-19-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%be%d1%81%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%be-%d0%be%d0%b4%d0%b5%d1%9b%d0%b5/

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×