Učitava se

Kucajte za pretragu

Povećanje penzija: “Švajcarska formula daje više u krizi”

Srbija i region Užice Zlatiborski okrug

Povećanje penzija: “Švajcarska formula daje više u krizi”

Podeli

Od Nove godine očekuje se povećanje penzija. Prosečna penzija sada je 27.700 dinara, a od januara bi, prema najavama, trebalo da bude uvećana za 1.700 dinara, odnosno  od šest odsto. To bi bio najveći rast u poslednjih šest godina.

Nikola Altiparmakov iz Fiskalnog saveta je rekao da će državne finansije moći da podrže rast penzija u skladu sa švajcarskom formulom u narednoj godini, od tih šest procenata. “To jeste najveći rast u poslednjih nekoliko godina i tu zapravo vidimo jedan kuriozitet švajcarske formule, za koji je potrebno dosta društvenog razumevanja i podrške da bi se održao u narednim godinama”, rekao je on.

Dodao je da je prošle godine, kada smo imali velike stope privrednog rasta, preko četiri odsto, švajcarska formula davala povećanje od 5,4 procenata.

“Ove godine, kada imamo ekonomsku krizu i pad BDP-a, švajcarska formula zapravo daje više nego u prosperitetnim vremenima – daje šest procenata. To je jedna od tih karakteristika švajcarske formule, ona ne prati privredni ciklus najbliže, ali jeste jedna mera međugeneracijske solidarnosti i ključno je da i u ovoj godini i u narednim godinama poštujemo tu švajcarsku formulu.”, rekao je Altiparmakov.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×