Učitava se

Kucajte za pretragu

Počela prva testiranja vakcine protiv Kovida-19

Svet

Počela prva testiranja vakcine protiv Kovida-19

Podeli

Svetska zdravstvena organizacija potvrdila je da su počela prva testiranja vakcine protiv koronavirusa SARS-kov-2 kako bi se svet što pre izborio sa napredujućom pandemijom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Šef SZO Tedros Adanom Gebrejesus rekao je da su testiranja počela “tek 60 dana nakon genetskog sekvenciranja koronavirusa” koji je zahvatio Srbiju i veliki broj zemalja širom sveta.

Tedros je za “neverovatno dostignuće” pohvalio medicinske stručnjake širom sveta, koji su, kako je rekao, zajedničkim naporima “sistematski evaluirali eksperimentalno lečenje”.

Istakao je da pojedinačna mala istraživanja sa različitim metodama lečenja možda neće rezultirati jasnim i dovoljno konkretnim dokazima o pravom pravcu kojim treba ići da bi se spasavali životi.

Zbog toga SZO sa svojim partnerima organizuje veliku studiju širom sveta da bi uporedila iskustva.

Ispitivanje će biti nazvano “Iskušenje solidarnosti”, a iznedriće pojednostavljene procedure koje će omogućiti čak i bolnicama koje su preplavljene pacijentima da učestvuju u njemu.

Zemlje koje su se već priključile studiji su: Argentina, Bahrein, Kanada, Francuska, Iran, Norveška, Južna Afrika, Španija, Švajcarska i Tajland.

Izvor: RTS

 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×