Učitava se

Kucajte za pretragu

Pašalić: Trećina pritužbi odnosi se na nasilje nad decom

Zlatiborski okrug

Pašalić: Trećina pritužbi odnosi se na nasilje nad decom

Podeli

Pozvao nadležne organe da sprečavanju nasilja nad decom pristupe sa prioritetom

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je pozvao nadležne organe da sa prioritetom pristupe rešavanju problema i sprečavanju nasilja nad decom, pogotovo, kako je naveo, zato što se radi o jednoj od najranjivijih društvenih grupa.

Pašalić je povodom 19. juna, Međunarodnog dana zaštite dece od nasilja, rekao da se na nasilje nad decom odnosi trećina pritužbi u oblasti prava deteta koje su godinama unazad upućene Zaštitniku građana.

– Posebno zabrinjava činjenica da smo pored psihičkog, fizičkog i seksualnog nasilja nad decom sve češće svedoci i vršnjačkog nasilja, kao i rodno zasnovanog nasilja u školama, čijem iskorenjavanju moramo posvetiti posebnu pažnju. Takođe, iskustvo govori da nadležni organi ne prepoznaju uvek situacije potencijalne pretnje od nasilja nad decom, kao što su slučajevi kada je dete svedok porodičnog ili partnerskog nasilja, rekao je Pašalić i pozvao nadležne organe da ulože dodatne napore u cilju prevencije i zaštite dece od nasilja, podizanja svesti o nasilju nad decom, njegovoj raširenosti, pojavnim oblicima i merama zaštite.

Podsetimo, predstavnici Grada Užica, ustanova socijalne zaštite, sudstva, policije, obrazovnih ustanova, nevladinih organizacija i medija su 11. januara ove godine potpisali lokalni Protokol o međusektorskoj saradnji na prevenciji i zaštiti dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Lokalni Međusektorski protokol o saradnji na prevenciji i zaštiti dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja su 25. januara potpisali i predstavnici 14 relevantnih institucija i organizacija u Čajetini.

Time su potpisnici, kako navode, prihvatili da će delovati u skladu sa principima, ciljevima, vrednostima, navedenim u protokolu koji definiše ulogu i odgovornosti relevantnih činioca u prevenciji i intervenciji u slučajevima nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja dece.

Iz ovogodišnje arhive

http://www.radioluna.co.rs/uzicki-kraj/18077/udruzeni-u-zastiti-dece-od-nasiljaaudio.html
http://www.radioluna.co.rs/uzicki-kraj/18249/cajetina-potpisan-lokalni-medjusektorski-protokol-o-zastiti-dece-od-nasilja.html

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×