Učitava se

Kucajte za pretragu

Kovid bolnica u Užicu primila prve pacijente

Srbija i region Užice Zlatiborski okrug

Kovid bolnica u Užicu primila prve pacijente

Podeli

Posle dve sedmice priprema, privremena kovid bolnica u Užicu, koja se nalazi u objektu bivše kasarne, počela je da radi i primila je 22 pacijenta.

Kovid bolnica, za koju je lokalna vlast iz budžeta obezbedila 10 miliona dinara, ima oko 150 ležaja, od kojih je 84 pripremljeno za prijem pacijenata u delu tog objekta u kome je instaliran sistem za centralni razvod kiseonika. 

„Posle prve faze opremanja, kovid bolnica ima 84 ležaja, ali spremni smo da, u najkraćem vremenu, stavimo u funkciju i ostali deo prostora sa 68 kreveta, za šta je potrebno da se uradi centralni razvod kiseonika. Ipak, nadamo se da će se poboljšati epidemiološka situacija i da za tim neće biti potrebe“, rekao je Tihomir Petković, užički gradonačelnik i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije i dodao da u Užicu i celom Zlatiborskom okrugu „trenutna epidemiloška situacija i dalje nije dobra“.

Dr Miloš Božović, direktor Zdravstvenog centra Užice, objasnio je da će se u kovid bolnici lečiti pacijenti sa upalom pluća i oni koji čekaju rezultate testa.

„Ukoliko budu pozitivni, oni će biti primljeni u neko od kovid odeljenja Opšte bolnice Užice“, rekao je dr Božović.

U užičkoj bolnici, kako je naveo, smešteno je trenutno 270 pacijenata od kojih su dve trećine pozitivni na korona virus, a ostali su sumnjivi na infekciju, te da je 18 bolesnika na respiratorma. 

Osim toga, u bolnicama u Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši, kao i stacionarima u Požegi, Sjenici i Bajinoj Bašti, kazao je, na lečenju je još 180 do 200 pacijenata.

„Problem je u tome što je još uvek veći broj pacijenata koji se prima u užičku bolnicu od broja koji se otpušta sa lečenja“, kazao je dr Božović.

On je dodao da je „stotinak medicinskih radnika“ u svim organizacionim jedinicama Zdravstvenog centra pozitivno na korona virus, da je njih 16 na lečenju, dok su ostali u kućnoj izolaciji.

U užičkoj bolnici, istakao je, na odeljenjima koja nisu za kovid pacijente trenutno je smešteno 150 pacijenata.  

Dr Marija Baralić, epidemiološkinja u užičkom Zavodu za javno zdravlje, rekla je da se u celom Zlatiborskom okrugu dnevno testira od 200 do 250 ljudi, te da rezultati, umesto za nekoliko dana, kako se to dešavalo ranije, sada stižu iz loboratorije „Vatreno oko“ u roku d 24 ili 48 sati.

Sedmoro dece inficirano ili sumnjivo na infekciju

„Na dečjem odeljenju užičke bolnice“, kako je za Danas rekao dr Božović, leči se „sedmoro dece koja su pozitina na korona virus ili su sumnjiva na infekciju“, a potom dodao da, „za sada, nema inficiranih porodilja u užičkom porodilištu“. 

Preminule još dve osobe

Prema najnovijim podacima užičkog Zavoda za javno zdravlje, u Zlatiborskom okrugu, od posledica infekcije korona virusom preminule su dve osobe i to obe iz Užica. Od početka epidemije, u okrugu je preminulo 57 osoba. Potvređno je 65 novih slučajeva infekcije i to 28 u Arilju, 14 u Užicu, osam u Kosjeriću, šest u Priboju, po tri u Novoj Varoši i Požegi i po jedna osoba u Sjenici, Bajinoj Bašti i Kosjeriću. Od početka epidemije, inficirano je 2020. građana. 

N.Kovačević

Foto:Nenad Kovačević

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×