Učitava se

Kucajte za pretragu

Otvorena galerija Kulturnog centra Zlatibor

Čajetina Slobodno vreme Užice Zlatiborski okrug

Otvorena galerija Kulturnog centra Zlatibor

Podeli

Galerija Kulturnog centra Zlatibor od danas počinje sa radom posle par meseci prekida rada zbog vandrednog stanja i pandemije COVID-19 virusa. Galerija će biti otvorena za posetioce radnim danima od 10:00 do 17:00 časova.

Svi zainteresovani posetioci od danas pa do 15. juna mogu pogledati izložbu slika pod nazivom “Rujanski starešina Jovan Mićić- od hajduka do serdara, od serdara do zatočenika Gurgusovačke kule” autora Snežane Đenić koja je postavljena pre početka vandrednog stanja. 

Posetiocima se kroz izložbu dočaravaju usponi i padovi jedne od najznačajnijih istorijskih ličnosti rujanskog kraja, kako je nazivano područje Zlatibora. Serdar Mićić je rodjen u selu Mačkat 1785. godine. On je bio čovek koji je izrastao iz naroda i u skladu sa vremenom u kojem je živeo pronašao je sebe u važećim zakonima i običajima svog vremena. U Prvom srpskom ustanku pod Karađorđem ušao je u narodno pamćenje kao hrabar čovek i buljubaša Mihaila Radovića, a već u Drugom srpskom ustanku zadobija poverenje Miloša Obrenovića i on mu daje na upravu knežinu Rujno.

Za središte knežine Rujno serdar Mićić bira Čajetinu i tu gradi svoj “dvor sa mnogim zdanjima”- nekoliko zgrada namenjenim stambenim i službenim funkcijama i okružuje ih zidinama kao utvrđenje iz koga će nastati današnja varošica i administrativni centar opštine Čajetina.

Njegove zasluga u oslobođenju Srbije stavljaju ga u red najznačajnijih političkih ličnosti u istoriji užičkog kraja kao i samog zlatiborskog okruga. Njegov poduhvat je vredan našeg sećanja i kroz ovu izložbu se možete upoznati i kako je došao do ideje za tamnice Gurgusovačke kule.

Izložba će biti postavljena do 15. juna 2020. godine.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×