Učitava se

Kucajte za pretragu

Otvoren javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava lokalnim samoupravama

Srbija i region

Otvoren javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava lokalnim samoupravama

Podeli

Lokalnim samoupravama skoro pet puta više novca nego prošle godine

Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava lokalnim samoupravama u Srbiji za finansiranje mera populacione politike objavljen je danas.

– Pravo učešća imaju sve lokalne samouprave koje obezbede deo sopstvenih budžetskih sredstava. Lokalne samouprave moraju finansirati 20 odsto, dok će do 80 odsto ukupnih troškova biti sufinansirano iz budžeta Srbije, iz kojeg je za tu namenu obezbeđeno 500 miliona dinara, rekla je ministarka Slavica Đukić Dejanović.

Ministarka je istakla da je poželjno da deo sadržaja bude usmeren na pitanja neplodnosti u Srbiji, ali i na druge procedure vezane za populacionu politiku.

Kako je izjavila, svaki region Srbije imaće nekoliko opština i gradova koji će dobiti nepovratna sredstva, a opštine i gradovi moći će da se prijave sami ili udruženi.

– Ako se prijave sami najveća suma novca koju može dobiti jedna lokalna samouprava je 10 miliona dinara, do tri lokalne samouprave mogu dobiti do 75 miliona dinara, a ukoliko se udruže četiri lokalne samouprave mogu dobiti do 100 miliona dinara, dodala je Đukić Dejanović.

Ministarka je navela da će u kriterijumima biti vrednovan demografski profil i razvijenost lokalne samouprave, održivost mera i njihove efikasnosti, kao i usaglašenost samih programa koje oni nude sa onim što je sadržano u nacionalnim dokumentima i što je politika Republike Srbije.

Cilj poziva je unapređenje mera i strategija za podsticanje rađanja.

Primena mera za podsticaj rađanja počeće od 1. jula. Roditelji će za treće dete dobijati mesečno 12.000 dinara narednih deset godina, a za četvrto 18.000 dinara. Pravo na dobijanje sredstava imaju roditelji koji su dobili treće ili četvrto dete od početka godine. Jedna od podsticajnih mera koja će početi da se primenjuje jeste i to da žene koje su rodile dete u postupku vantelesne oplodnje imaju pravo na još tri pokušaja o trošku države za rađanje drugog deteta, izjavila je ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Rok za prijavu je 20 dana od momenta objavljivanja u Službenom glasniku, a način prijavljivanja i neophodna dokumentacija biće dostupni na internet stranici kabineta ministra zaduženog za demografiju i populacionu politiku.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×