Učitava se

Kucajte za pretragu

Od septembra novi predmet za učenike mlađih razreda

Srbija i region Zlatiborski okrug

Od septembra novi predmet za učenike mlađih razreda

Podeli

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije održalo je u Nišu stručne konsultacije o okviru za izradu strategije razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2027. godine, pri čemu je stručnoj javnosti danas predstavljena oblast predškolskog i osnovnog obrazovanja i vaspitanja.

Ministar Mladen Šarčević rekao je da je cilj strategije podizanje sveobuhvatnog kvaliteta na svim nivoima obrazovanja, kao i povećanje obuhvata stanovništva na svim nivoima obrazovanja – od predškolskog do visokog i celoživotnog učenja.

On je istakao da je ovim dokumentom predviđeno mnogo novina što se tiče predškolskog obrazovanja i vaspitanja, objasnivši da je predviđen obuhvat od 95 odsto predškolskim obrazovanjem i vaspitanjem dece uzrasta od tri do pet i po godina.

Osim povećanja broja dece u predškolskim ustanovama, kako je naglasio, neophodno je obezbediti i infrastrukturu, što će se, između ostalog, obezbediti realizacijom kredita Svetske banke od 50 miliona evra, koja je u toku.

Ministar je ukazao na to da pilot program Godine uzleta, koji je uveden u tri predškolske ustanove, spada u tri najbolja programa za predškolce u Evropi, po mišljenju Unicefa, s tim što je u toku obuka 6.800 vaspitača za rad po tom programu.

Ministar je posebno naglasio značaj programa jednosmenskog celodnevnog rada u osnovnim školama koji predviđa nova strategija.

Prema njegovim rečima, od sledeće godine u ovaj program bi trebalo da se uključe još 263 nove osnovne škole, a takav će koncept zaživeti i u pojedinim srednjim školama.

Ministar je naveo i da ceo proces prati i digitalizacija obrazovanja i da će učenici od prvog do četvrtog razreda od sledeće školske godine imati i novi predmet Digitalni svet.

Na skupu je istaknuto da se novom strategijom uvodi mnogo novina – učenje o ishodima, međupredmetne kompetencije, disciplinarni modeli koji dovode do projektne nastave. To je zanimljivije deci, duže pamte i znaju da primene stečena znanja.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zbog toga, zajedno sa Zavodom za unapređivanje znanja i vaspitanja, sprovodi obuke za nastavnike. U osnovnim školama je obuhvaćeno više od 50 odsto nastavnika i deo nastavnika iz srednjih škola.

Izvor i foto:Vladasrbije

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×