Učitava se

Kucajte za pretragu

Objavljeni prvi pozivi: deset miliona evra za unapređenje infrastrukture

Srbija i region

Objavljeni prvi pozivi: deset miliona evra za unapređenje infrastrukture

Podeli

Novi program Evropske unije za lokalni razvoj za 99 lokalnih samouprava

Razvojni program EU PRO je objavio četiri javna poziva za unapređenje infrastrukture u 99 lokalnih samouprava u regionima zapadne, južne i istočne Srbije i Šumadije za koje je Evropska unija izdvojila deset miliona evra.

Lokalne samouprave posredstvom javnih poziva imaju mogućnost da sprovedu projekte koji se odnose na unapređenje javne i poslovne infrastrukture i izradu planske i tehničke dokumentacije.

–         Kroz poziv za unapređenje javne infrastrukture Evropska unija će sa preko 5,2 miliona evra podržati izgradnju i rekonstrukciju javnih objekata, obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, i time direktno uticati na unapređenje kvaliteta života stanovništva, navode iz EU PRO.

Dodaju da poziv za unapređenje poslovne infrastrukture, vredan 3,7 miliona evra, pruža mogućnost lokalnim samoupravama da opreme industrijske zone, tehnološke parkove ili turističke destinacije i time, kako ističu, privuku nove investicije.

–         Poziv za finansiranje izrade tehničke dokumentacije za projekte poslovne infrastrukture, od 300.000 evra, kojima se stvaraju uslovi za infrastrukturno opremanje lokacija za realizaciju novih investicija biće otvoren godinu dana, navode u saopštenju iz EU PRO.

Projekti izrade planova detaljne regulacije, koji obuhvataju područja sa potencijalom da generišu ekonomsku aktivnost, biće podržani javnim pozivom za izradu planske dokumentacije. Oko 750.000 evra su donator opredelili za taj javni poziv.

Evropska unija će u toku naredne tri godine opredeliti 25 miliona evra za podršku lokalnom razvoju, posredstvom programa EU PRO. Taj program doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije. Sprovodiće ga Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS, u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije.

–         Prepoznajemo potrebu da se poveća ulaganje u javnu i poslovnu infrastrukturu na lokalnom nivou zato što ona direktno utiče na kvalitet i standard života stanovništva. Naš cilj je upravo bolji život građana i građanki Srbije, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Sem Fabrici.

EU PRO teži da unapredi konkurentnost lokalnih samouprava, da doprinese ekonomskom razvoju gradova i opština, razvojem socijalne i poslovne infrastrukture, unapređenjem konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, te poboljšanom upravljanju prostornim razvojem i unapređenju socijalne uključenosti najranjivijih društvenih grupa.

–         Kroz realizaciju projekata, lokalne samouprave će imati priliku da unaprede znanja i veštine koja će im koristiti pri sprovođenju budućih projekata koje finansiraju donatori, prvenstveno Evropska unija. Takođe, jačanje lokalnih samouprava predstavlja važan segment ukupnog ekonomskog razvoja zemlje, rekao je menadžer programa EU PRO Grem Tindal.

EU PRO će u periodu od 8. do 18. maja održati informativne sesije za zainteresovane lokalne samouprave, dok će detalji  o svim pozivima i o vremenu i mestu održavanja sesija biti objavljivani narednih dana.

Više informacija o samim pozivima i dokumentacija za prijavljivanje dostupne su na EU PRO_javni pozivi

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×