Učitava se

Kucajte za pretragu

Čigota flash 3: Dijagnostičke i terapijske procedure nuklearna medicina

Čajetina Čigota fleš

Čigota flash 3: Dijagnostičke i terapijske procedure nuklearna medicina

Podeli

Dr Aleksandar Simić o Odeljenju nuklearne medicine u Čigoti

dr Aleksandar Simić

 
 dr Aleksandar Simić 

Dr Aleksandar Simić za Čigota Flash govori  o Odeljenju nuklearne medicine AUDIO

Nuklearna medicina se bavi dijagnostikom, lečenjem, istraživanjem niza bolesti. Tokom postupka u ovaj grani medicinske delatnosti, u radiofarmaci se upotrebljavaju za ispitivanje organizma ili van njega. Mogu se dati bolesniku pa prati spolja, ili se može upotrebljavati na primer za analizu uzoraka krvi. Kod nas se rade dijagnostičke procedure, ali radi se i terapijske procedure. Tipično za oboljenja štitaste žlezde u koje se svrstavaju dijagnostičke procedure, kao što su pregled lekara specijaliste nuklearne medicine, zatim laboratorijske pretrage u koje spadaju hormoni T4, T3 i TSH , zatim antitela ,tumor markeri kao što su kalcitonin I tireoglobulin , eho štitaste žlezde i scintigrafske metode.
Scintigrafija štitaste žlezde pomoću gama kamera ili sada novog aparat SPECT CT-a, zatim test fiksacije joda 131 u štitastoj žlezdi, kao i postoperativnu scintigrafiju celog tela sa jodom 131.
 
Te analize se kod nas mogu uraditi na uput koji se zakazuje se preko preko program IZIS-a, dok se ostale dijagnostičke procedure zakazuju direktno na odeljenje nuklearne medicine i one su komercijalne. kao što su scintigrafija koštanog sistema, koloidna scintigrafija jetre, scintigrafija sa pulom obeleženim eritrocitima, dinamska scintigrafija bubrega, žlezde i drugo. Što se tiče terapijskih procedura, jod 131 koristi se lečenju hipertireoze i nakon operacije diferentualnog karcinoma štitaste žlezde.
 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×