Učitava se

Kucajte za pretragu

“Novca ima dovoljno, bez potrebe za podizanjem većih količina”

Srbija i region Užice Zlatiborski okrug

“Novca ima dovoljno, bez potrebe za podizanjem većih količina”

Podeli

Viceguverner NBS Željko Jović poručio je građanima da nema potrebe da podižu velike količine novca , jer ga ima dovoljno.

Kako je rekao, poslednjih dana pojačana je tražnja građana za gotovinom.

On je rekao da građani redovno mogu da podižu novac kao što su to činili i pre vanrednog stanja.

“Postojala je pojačana tražnja za gotovinom, slična slika kao u prodavnicima gde se čiste rafovi. To se dešavalo i u banakama“, rekao je Jović i naglasio da banke i NBS imaju novca u dovoljnoj količini.

Upitan da li se očekuju značajnije promene kursa dinara u narednom periodu zbog korona virusa, Jović je rekao da je kurs u poslednjih nekoliko dana, kao i u prethodnih nekoliko godina, stabilan

“Promena bitnih nije bilo i u narednom periodu ne očekujemo velike turbulencije. NBS je tu da svojim intervencijama obezbedi stabilnost kursa”, poručio je Jović.

Povodom odluke NBS o zastoju u otplati kredita i lizinga, Jović je rekao da bi banke u Srbiji trebalo od danas na internet prezentacijama da prikažu ponude za zastoj u otplati obaveza građana i privrede.

Klijenti, kako je objasnio, imaju mogućnost da se u narednih 10 dana, do 31. marta izjasne ukoliko ne žele zastoj u otplati obaveza i to telefonom ili elektronskim putem, bez odlaska na šaltere banaka.

Precizirao je da banci telefonski ili elektronskim putem treba da se obrate samo oni klijenti koji žele da odustanu od zastoja u otplati obaveza.

“Ukoliko žele zastoj, automatski se radi primena zastoja u otplati obaveza”, objašnjava Jović.

Odluka o zastoju u otplati obaveza, kako je rekao viceguverner, odnosi se i na pravna i na fizička lica, kao i na sve vrste njihovih kreditinih zaduženja, uključujući gotovinske i stambene kredite građana, i sve vrste kredita privrednih drušstva i preduzetnika.

Uputan šta će se desiti sa obavezama po isteku 90 dana, Jović kaže da se za svakog klijenta sa zastojem u otplati obaveza pravi novi plan otplate kredita koji podrazumeva da se na kraju otplata produži za tri naredna meseca.

Na pitanje da li će biti prinudne naplate za vreme vanrednog stanja, Jović kaže da je odlukom NBS predviđena obaveza banaka da u periodu od najmanje 90 dana ne sprovode aktivnosti vezane za isvršenje i prinudnu naplatu.

“Apelujem na druge učesnike na tržištu da ne zloupotrebljavaju situaciju”, kaže Jović. Naglasio je da građani treba što manje da odlaze u banke i da treba da ostanu kod kuće.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×