Učitava se

Kucajte za pretragu

Nedimović: Procena štete za deset do 15 dana

Zlatiborski okrug

Nedimović: Procena štete za deset do 15 dana

Podeli

Kolika će pomoć biti upućena, još nije precizirano.

Procena štete prouzrokovane elementarnim nepogodama biće poznata za deset do 15 dana,izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović. Rekao je da će Vlada obezbediti pomoć. Podsetio je da je elementarnim nepogodama prethodnih dana pogođena 21 opština i da je Vlada formirala komisiju za procenu štete.

Kolika će pomoć biti, Nedimović nije mogao da precizira.

–          Koliko će ona iznositi ne znamo dok ne dobijemo detaljne podatke o visini štete, ali oštećeni privrednici i građani svakako mogu očekivati neku vrstu pomoći, bilo u novcu ili opremi, kazao je Nedimović.

foto iz arhive

Podsetimo, direktor vladine Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević je izjavio nedavno da je do ovog ponedeljka bio rok da lokalne samouprave dostave izveštaje o šteti koju su uzrokovale nedavne elementarne nepogode u pojedinim opštinama u Srbiji.

Tokom gostovanja na RTS-u Blagojević je rekao da će osnovni kriterijum za raspoređivanje pomoći biti pitane da li postoji šteta i da li postoji potreba za obnovom, nakon čega će se raditi procena sredstava.

Podsećamo, tokom olujnog nevremena 13. juna na teritoriji Užica je palo oko 29,3 litara kiše po metru kvadratnom i u užičkom kraju nanelo je štetu na oko 8.000 hektara oranica i malinjaka, prema rečima člana Gradskog veća Sanje Janković. Jako nevreme je pogodilo i Prijepolje, Priboj, Požegu, nanelo veću štetu na usevima, malinjacima, plastenicima i putnoj infrastrukturi, izavalo proglašenje vanredne situaicje u požeškim selima i pribojskoj opštini.

I o malinama…

Govoreći o malinarima, Nedimović navodi da država ne može da utiče na cenu maline, ali to ne znači da ne treba da pomogne.

–          Možemo da regulišemo tržište, da vodimo računa da ne dođe do poremećaja i zloupotreba, ali da država bude tu kada imamo ekstremne situacije, rekao je Nedimović.

Prema njegovoj proceni, može se očekivati da će cena maline biti sve niža.

–          Zato bi malinari nižu cenu trebalo da kompenzuju većim zasadima i količinama, trebalo bi da obrate više pažnje na kvalitet, da diverzifikuju zasade i da pored maline gaje i neko drugo voće. Važno je i da standardizuju našu proizvodnju da izbrendiraju srpsku malinu, a ne da govore o ariljskoj ili prijepoljskoj malini, rekao je Nedimović.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×