Učitava se

Kucajte za pretragu

Nedimović: Bezbednost hrane u fokusu ministarstva u ovoj godini

Srbija i region uPoMoc

Nedimović: Bezbednost hrane u fokusu ministarstva u ovoj godini

Podeli
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je u fokusu ministarstva u ovoj godini sistem bezbednosti hrane. On je najavio da će se ubrzati usklađivanje poglavlja 12, koje se odnosi na fitosanitarnu kontrolu i bezbednost hrane, sa standardima EU.

Nedimović je obišao Nacionalnu referentnu laboratoriju za kontrolu kvaliteta mleka, zajedno sa predsednicom vlade Anom Brnabić, šefom misije EU Semom Fabricijem i ministarkom za evrointegracije Jadrankom Joksimović.

Ministar je kazao da će laboratorija pomoći i da se količina dozvoljenog aflatoksina u mleku smanji sa sadašnjih 0,25 mikrograma na 0,05, koliko je propisano u EU.

Naglasio je i da su nedavno usvojeni pravilnici koji se odnose na meso i mesne prerađevine i na jaja, čime se pomaže proizvodjačima da izadju na druga tržišta i da usklade standarde sa onima u EU.

Prema njegovim rečima, novi pravilnik o kvalitetu jaja znači da će svako jaje imati oznaku o poreklu, ali i da daje mogućnost da se jaja iz Srbije plasiraju na nova tržišta.

“Dosadašnja standardizacija jaja je bila po prevaziđenoj nomenklaturi, koja je bila vezana za standarde od pre 30 godina”, kazao je Nedimović novinarima.

Dodao je da je obeležavanje jaja standard u svetu koji Srbija teži da dostigne kako bi se znalo poreklo od koga zavisi i kvalitet.

Nedimović je naveo da sada već postoji potražnja za tom robom sa prostora Japana, jer jedna njihova kompanija želi da u Srbiji otvori pogon za proizvodnju jaja.

“Sa prethodnim modelom to nije bilo moguće, jer nisu znali šta znači jaje B klase”, kazao je ministar.

On je rekao da će ministarstvo u četvrtak Vladi Srbije predstaviti model subvencionisanja goriva za poljoprivrednike, kako bi krajem mrta ili početkom aprila počela isplate tih sredstava.

Nedimović je kazao da u Srbije nisu zabeleženi slučajevi povećanog prisustva pesticida u uvoznom voću, kao što je to bio slučaj s pošiljkom oko pet tona turskih mandarina čiji je uvoz u Republiku Srpsku zabranila fitosanitarna inspekcija.

“Za voće i povrće koje ulazi u Srbiju radi se kontinuirana kontrola i bilo je samo nekoliko pošiljki koje su vraćene”, rekao je on.

Jaja su dosad po veličini bila podeljena u sedam klasa – SS, S, A, B, C, D i E. Najkrupnija su bila SS sa 70 grama, a E najmanja sa 45 grama. Novi pravilnik ima potpuno drugačiju klasifikaciju.

Novi pravilnik o proizvodnji i prometu jaja donosi podelu na jaja A i B klase, s tim što će u prometu biti samo klasa A, kazala je ranije Tamara Bošković iz Uprave za veterinu.

Autor: Beta/N1 Izvor: N1

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×