Učitava se

Kucajte za pretragu

Malinari: Dogovoren dalji otkup i cena od 125 dinara

Zlatiborski okrug

Malinari: Dogovoren dalji otkup i cena od 125 dinara

Podeli

Ministarstvo poljoprivrede: Otkup ne sme biti prekinut bez najave

Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović je rekao da je na sastanku predstavnika tog udruženja sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem dogovoreno da se odmah nastavi otkup maline i da otkupljivači vrate cenu sa 50 i 80 dinara po kilogramu na 125 dinara.

– Dovogovorili smo da se hladnjače na jugu Srbije isprazne i malina prebaci u hladnjače u Šapcu i Somboru kako bi se oslobodili kapaciteti i nastavio otkup, rekao je Radović posle sastanka na kojem je bio i ministar tgovine Rasim Ljajić.

Sastanak u Beogradu je hitno dogovoren posle najave proizvođača malina da će započeti proteste vožnjom automobilima širom Srbije, zbog zaustavljenog otkupa tog voća na jugu Srbije i niskih otkupnih cena koje su sa 125 dinara pre mesec dana smanjene na 50 i 80 dinara po kilogramu.

Treći zahtev Asocijacije malinara je, prema rečima Radovića, da otkupljivači poštuju ugovor o otkupu i da, kada ga potpišu, ne mogu jednostrano prekinuti otkup.

On je rekao da su malinari od predstavnka Vlade tražili i da se ne dozvoli prevelik uvoz maline u Srbiju. Radović je rekao da je traženo i da se ispita, kako je naveo, ko je smišljeno zaustavio otkup malina sa obrazloženjem da su hladnjače pune.

– Oko 75 odsto kapaciteta hladnjača je prazno i to nije razlog za obustavljenje otkup, rekao je Radović.

Apsolutno je nedopustivo prekidati otkup maline, bez prethodne najave proizvođačima, što je bio slučaj na nekoliko ključnih otkupnih mesta, saopštili su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nakon sastanka sa predstavnicima Asocijacije malinara Srbije u cilju otklanjanja poremećaja koji su se pojavili u delu otkupa maline.

Ministri poljoprivrede i trgovine Branislav Nedimović i Rasim Ljajić su istakli da će se dosledno insistirati na sprovođenju otkupa do kraja berbe koji je isključivo u skladu sa tržišnim pravilima, dok će za svaki drugi pokušaj važiti nulta tolerancija.

– Iz navedenih razloga, po nalogu resornih ministara angažovane su sve raspoložive inspekcijske službe koje će obezbediti potpuno i bezrezervno poštovanje istih, saopštili su iz Ministarstva poljoprivrede idodali da su predstavnici Asocijacije obavešteni da su u prethodnom periodu preduzeti i dodatni koraci u cilju sprečavanja eventualnih zloupotreba prilikom uvoza maline u Republiku Srbiju.

Novi sastanak na kome će se razgovarati o zahtevima malinara je zakazan u Ministarstvu poljoprivrede za 21. jun.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×