Učitava se

Kucajte za pretragu

Mali: Sa MMF-om u oktobru o doradi švajcarske formule

Srbija i region

Mali: Sa MMF-om u oktobru o doradi švajcarske formule

Podeli

Ministar finansija Siniša Mali izjavio da će jedna od tema na sastanku sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda u oktobru biti dorada švajcarskog modela rasta penzija, a koji podrazumeva da se rast penzija uskladi sa rastom plata i inflacije.

Siniša Mali kaže da je švajcarski model rasta penzija najbolji mogući model koji štiti interese penzionera.

“Mi ćemo u narednih nekoliko dana imati informaciju oko planiranog povećanja penzija za narednu godinu, s obzirom da upravo završavamo analizu rasta plata i inflacije do septembra”, rekao je Mali za Tanjug.

Najavljuje da će ti podaci biti javno objavljeni, kao i da će do kraja sledeće nedelje Vlada Srbije izaći sa predlogom o povećanju minimalne zarade za 2021. godinu.

“Bez obzira na velike probleme koje postoje u funkcionisanju globalne ekonomije, u Srbiji stvari idu koliko-toliko normalno. Dakle, idemo sa povećanjem i sigurno da ćemo ići sa povećanjem minimalne zarade i sa povećanjem penzija za 2021. godinu”, naglasio je Mali.

Na pitanje da li će biti povećanja plata u javnom sektoru do kraja godine, Mali kaže da je o tome rano govoriti dok u oktobru ne stignu podaci o prilivu PDV-a u budžet.

“Bolji su nam prilivi u budžet u junu i julu nego što smo predvideli, a isto važi i za prvu polovinu avgusta”, istakao je Mali i dodao da će u oktobru biti spreman i Predlog budžeta za 2021. godinu i da će se tada znati koliko će biti povećanje plata.

Ističe da državi jeste prioritet zadržavanje i podizanje životnog standarda građana Srbije, što su dokaz jake mere podrške privredi tokom krize, ali, naglašava, da treba biti odgovoran i ne dopustiti da se naruži ravnoteža u budžetu i makroekonomska ravnoteža.

Švajcarska formula za rast penzija znači da za 1,7 miliona penzionera u Srbiji se penzije povećavaju po modelu koji podrazumeva usklađivanje sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade.

Izvor: RTS

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×