Učitava se

Kucajte za pretragu

Krizni štab: Još smo na oprezu!

Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Čajetina Čajetina Priboj, Prijepolje, Nova Varoš, Sjenica Srbija i region Užice Zlatiborski okrug

Krizni štab: Još smo na oprezu!

Podeli

Izvor: Radio Luna Autor: Aleksandra Ranković

U gradu Užicu u proteklom periodu epidemija je bila pod kontrolom i nije bilo značajnog uvećanja nekontrolisane zaraze, izjavio je nakon završene redovne sednice načelnik Gradskog Ššaba za vanredne situacije Užica Tihomir Petković.

„Glavni doprinos takvoj situaciji dalo je disciplinovano ponašanje najvećeg broja gradjana Užica, pridržavanjem mera, naredbi, preporuka koje su došle od državnih organa i lokalne samouprave, pre svega od  Zavoda za javno zdravlje Užice. Istakao bih ozbiljan kontinuirani rad zaposlenih u zdravstvenim instituacijama , od Zavoda za javno zdravlje Užice, preko Opšte bolnice, Doma zdravlja Užice, Crvenog krsta, MUP-a Užice i svih struktura u lokalnom javnom sektoru. Najbolji dokaz da je u Užicu bilo odgovorno ponašanje svih je da nije bilo zaraženih medju medicinskim osobljem u Zdravstvenom centru i Zavodu za javno zdravlje, u užičkom MUP-u, u Domu za stare, medju volonterima Crvenog krsta i medju zaposlenima u javnim institucijama grada Užica.

“Od 2034 gradjana testiranih gradjana na koje se sumljalo da su pozitivni tokom vanrednog stanja na Covid 19, u celom Zlatiborskom okrugu 151 lice je bilo pozitivno a u gradu Užicu tokom vanrednog stanja, pozitivna na Covid 19 bila su 42 lica za vreme vanrednog stanja koje je trajalo od 15. marta do 6. maja. Danas  u Zlatiborskom okrugu ima ukupno testiranih  4670 osoba, od kojih su 164 lica pozitivna u okrugu a u gradu Užicu ukupno 45. Možemo biti zadovoljni stanjem u okrugu. Ukupno je preminulo 11 osoba  a gubitak svakog života je svakako je za žaljenje.“-rekao je gradonačelnik Užica Tihomir Petković. On je posebno istakao rad 60 volontera i zaposlenih u  Crvenom krstu Užice koji su organizovali pomoć sugradjanima starijim od 65 godina kao i socijalno najugroženijim licima.

„Oko 1500 socijalno najugroženih Užičana dobilo je pakete hrane, preko 900 porodica je dobilo i higijenske pakete. Oko 7500 gradjana Užica je dobilo neki od vidova pomoći od volontera Crvenog krsta. Nekim osobama volonteri su nabavljali hranu i lekove, prevozili ih u slučaju potrebe na drugu lokaciju u gradu, podizali penziju uz njihovu saglasnost, delili hranu korisnicima nacionalne kuhinje….“-istakao je Tihomir Petković.

On se zahvalio u ime gradjana i grada Užica svim donatorima koji su obezbedili neophodnu novčanu pomoć da sve u gradu funkcioniše u toku vanrednog stanja. Prema njegovim rečima Crveni krst je imao 17 donatora, Zdravstveni centar 61 donatora sa oko 19 miliona dinara pomoći Zdravstvenom centru Užice.

Preporuka Predškolskoj ustanovi Užice čije će testiranje svih radnika biti gotovo do petka 22. maja, odnosi se na to da roditelji decu mogu dovesti u vrtić i bez potvrda firmi kod kojih su zaposleni na osnovu sopstvene izjave.

„Videćemo da li će preostala četiri vrtića početi sa radom, da li će to biti ponedeljka-utorak. Nije nam u interesu da vrtići počnu da rade, a da u njima nema dece“-istakao je Petković o pokretanju rada preostala četiri užička vrtića i podsetio na anketu od pre sedam dana  da je od 460 roditelja koji su prijavili dolazak dece u vrtićima 270 mališana.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×