Učitava se

Kucajte za pretragu

Komisije popisuju štete od poplava

Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Užice Zlatiborski okrug

Komisije popisuju štete od poplava

Podeli

Razmere štete od poplava u delovima zapadne Srbije znaće se za nekoliko dana, nakon što komisije budu završile svoj rad. Posle Lučana, Arilja i Ivanjice, vanredna situacija je proglašena i u Požegi. 

Voda se povukla sa najvećeg dela poplavljenog područja Lučana, a zamenik predsednika te opštine Miloš Jovičić je ocenio da su posledice izlivanja bujičnih potoka i reke Bjelice „katastrofalne“.

Pod vodom je bilo oko 200 domaćinstava, dvedesetak ljudi je evakusano iz sela Viča, oštećeno ili je uništeno oko 300 kilometara puteva i dvadesetak mostova, zbog čega je u prekidu saobraćaj na pojedinim deonicama.

Nastave i dalje nema u srednjoj školi u Guči i seoskoj školi u Viči, a pored tog sela, najugroženiji su varošica Guča, naselja Kotraža, Đerać, Krstac, Turica, Donji Dubac i Rti. Voda je oštetila nekoliko hladnjača, Dom trubača, motel Dragačevski horizonti, uništila useve na nekoliko stotina hektara i pokrenula klizišta.

„Stanje je katastrofalno, ali bitno je da niko nije stradao i da nema ugroženih ljudskih života“, kazao je Jovičić  dodao da ekipama sa mehanizacijom javnog opštinskog sektora pomažu pripadnici Vojske Srbije.

Normalizovano je snabdevanje elektirčnom energijom u Gornjem Dragačevu, a volonteri Crvenog krsta dele stanovništvu pakete sa osnovnim životnim namirnicama koje je obezbedila lokalna samouprava.

Jovičić se zahvalio Vladi Srbije sa čijim predstavnicima je, kako je rekao, opštinsko rukovodstvo u stalnom kontaktu, a potom naveo da Lučani očekuju pomoć države u sanaciji šteta.  

U Ivanjici, gde je juče palo oko 116 litara kiše po kvadratnom metru, što nije zabeleženo decenijama, voda iz bujičnih potoka je oštetila puteve, poplavila deomaćinstva i pokrenila klizišta. Najveće štete su na području Prilika, Radaljeva, Cerove i Lise. U pojedinim kućama voda je dostizala jedan metar. Ekipe komunalnih preduzeća su na terenu i saniraju štete i čiste kanale, koji pre poplave nisu bili oćišćeni.

Na području Arilja, gde je zbog izlivanja potoka i porasta Moravice proglašena vanredna situacija, najveća šteta je zabeležena u Mirosaljcima.  

Vode iz bujičnih potoka su i u Požegi, gde je juče proglašena vanredna situacija, izazvale štete i to posebno u selima Glumač, Prijanovići, Bakionica, Pilatovići, Visibaba, Prilipac, a pojavila su se i klizišta u Ježevici, Tabanovićima i Čestobrodici Opštinske komisije na terenu procenjuju štetu na poljoprivrednom zemljištu, putnoj infrastrukturi i objektima.  Iz Doma zdravlja i Poljoprivredne škole „Ljubo Mićić“ voda se i dalje ispumpava.

Tekst: N.K./ Foto: Privatna arhiva

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×