Učitava se

Kucajte za pretragu

Izložba Iz fonda Branke i Radovana Popovića u Narodnom muzeju u Užicu

Zlatiborski okrug

Izložba Iz fonda Branke i Radovana Popovića u Narodnom muzeju u Užicu

Podeli

Umetnička dela i knjige iz fonda Radovana i Branke Popović, porodica Popović poklonila je užičkom muzeju

U Narodnom Muzeju u Užicu, otvorena je izložba Iz fonda Branke i Radovana Popovića.

Umetnička dela i knjige fonda Radovana i Branke Popović broji 57 radova istaknutih umetnika kao što su Milan Konjović, Mića Popović, Liza Križanić, Leonid Šejka, Olja Ivanjicki, Svetozar Samurović, Milan Tucović, Dimitrije Popović i drugi, kao i 115 knjiga iz istorije, istorije umetnosti, arheologije, monografskih izdanja i umetničkih kataloga.

Autori izložbe su kustosi Narodnog muzeja Užice Marko Đurić, istoričar umetnosti, Dragana Obradović i Ivana Todorović.

– Sve knjige i slike dobili smo tokom proteklih pola veka moja supruga Branka i ja na poklon. Te slike i knjige mi poklanjamo ovom gradu, rekao je gospodin Radovan Popović.

Porodica Popović je poklonila veliki broj knjiga Pedagoškom fakultetu, Narodnoj biblioteci Užice, biblioteci u Bajinoj Bašti, Matici srpskoj.

Radovan Popović je rođen 1938. godine u selu Dub, opština Bajina Bašta. Gimnaziju je završio u Užicu, gde je i upoznao suprugu Branku Popović (1939-2016). Bio je novinar užičkih Vesti, urednik kulturnog dodatka Politike, dopisnik Politike iz Sarajeva i Novog Sada, a objavio je i niz književnih biografija. Član je srpskog PEN kluba i član odbora Zadužbine Ivo Andrić, Zadužbine Desanka Maksimović i uprave Fondacije Vasko Popa.

– Pored Radovana i Branke, darodavaoci muzeja su i Novak Živković, Angelina Stanimirović, Ilija Lazić, Dušanka Bjelica, učiteljica Darinka Stefanović, Vojislav Lale Stefanović, Gordana i Mirjana Cvijović, Momčilo Milovanović, Vladimir Jokić i mnogi drugi, rekla je Slavica Stefanović, muzejski saradnik. Ona je dodala i da se nada da će gest gospodina Popovića i njegove porodice uticati na druge koji će svojim poklonima povećavati fondove institucija kulture.

Ovom izložbom otvara se i manifestacija Muzeji Srbije – Muzeji za 10.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×