Učitava se

Kucajte za pretragu

Izlila se reka Bjelica u Guči: Potopljeno na desetine hektara poljoprivrednog zemljišta

Srbija i region Zlatiborski okrug

Izlila se reka Bjelica u Guči: Potopljeno na desetine hektara poljoprivrednog zemljišta

Podeli

Jako olujno nevreme praćeno obilnom kišom koje je noćas zahvatilo zapadnu Srbiju najveću štetu napravilo je u opštini Lučani gde je došlo do izlivanja reke Bjelice u njenom toku od Guče ka selu Turica. Potopljeno je na desetine hektara poljoprivrednog zemljišta.

„Jaka kiša padala je do dva sata posle ponoći i voda se izlila na imanja. Sve što je tu posađeno je uništeno, a najviše kukuruz koji je uskoro trebalo da pristigne na berbu. Voda koja se izlila na put, stigla je skroz do moje kuće“, rekao je Tomo Kulović iz Guče.

Za dva sata koliko je trajalo nevreme, palo je oko 65 litara kiše po metru kvadratnom. Osim na poljoprivrednom zemljištu, velika šteta pričenjena je i na putnoj infrastrukturi.

„Oštećen je veliki broj nekategorisanih putnih pravaca,  kao i opštinski putevi prvog i drugog reda. Mehanizacija je na terenu i radi se na saniranju štete. Zbog velike količine padavina kišna kanalizacija nije mogala da primi toliku količinu vode, pa su poplavljnjeni podrumi u pojednim domaćinstvima“, izjavio je za RINU, Milija Milenković direktor „Dragačevo puteva“.Usled prestanka padavina voda se povukla u svoje korito i sada je situacija stabilna, ali Dragačevci strahuju od novih padavina.

Usled nevremena oko dvadesetak domaćinstava ostalo je bez električne energije, zbog kvara na elektromreži.

Jako nevreme sinoć je pogodilo i sela u okolini Čačka, u Viljuši i Katrzi potopljeno je poljoprivredno zemljište, a kiša koja je padala iščupala je stablo u centru grada i oštetila fasade. 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×