Učitava se

Kucajte za pretragu

Isti na festivalu Doc Edge na Novom Zelandu

Zlatiborski okrug

Isti na festivalu Doc Edge na Novom Zelandu

Podeli

Pobednički film u kategoriji kratkog dokumentarnog filma direktno se plasira u kvalifikacije za nominaciju za nagradu Oskar

Dokumentarni film Isti, Dejana Petrovića, u produkciji Filmarta iz Požege, prikazan je 12. maja u takmičarskom programu 13. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Doc Edge koji se održava u Wellington-u i u Auckland-u, na Novom Zelandu.

Taj festival dokumentarnog filma u takmičarskom programu prikazuje dokumentarce koji su u proteklom periodu učestvovali i nagrađivani na najznačajnijim festivalima dokumentarnog filma širom sveta.

– O značaju ovog festivala govori i činjenica da se nalazi na listi Academy Award Qualifying festivala, što znači da se pobednički film u kategoriji kratkog dokumentarnog filma direktno plasira u kvalifikacije za nominaciju za nagradu Oskar, navode iz požeškog Nezavisnog filmskog centra Filmart.

Sem filma Isti, u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma biće prikazano i 12 dokumentaraca iz Kanade, SAD, Velike Britanije, Palestine, Norveške i Australije.

Kratkometražni dokumentarni film Isti, tokom 16 minuta, prikazuje svakodnevicu osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji. Taj film metafore, kako navode iz Filmarta, bavi se temom gubljenja identiteta pojedinca pod uticajem sistema.

Isti
Snimljen je u Kazneno-popravnim zavodima u Sremskoj Mitrovici, Požarevcu (Zabeli), Nišu i u Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu.
– Uspostavljajući paralelu između zatvorskog i šireg društvenog sistema, dokumentarac istražuje relativnost ljudske slobode, navode iz Filmarta.

Nakon svetske premijere u Amsterdamu, na IDFA, film Isti je prikazan u takmičarskim programima ZagrebDox-a, Martovskog festivala i nedavno završenog 20. Međunarodnog festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma Ismailia u Egiptu, gde je osvojio Gran Pri za najbolji kratkometražni dokumentarni film.
Film Isti je osvojio je Gran Pri za najbolji kratki dokumentarac na 65. Martovskom festivalu u Beogradu i Specijalnu nagradu produkcijske kuće Living Pictures.
Film Isti, iza kojeg je producentska kuća Nezavisni filmski centar Filmart, uz Cinnamon Films kao koproducenta, snimljen je uz finansijsku podršku Filmskog centra Srbije i pomoć Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.
Do sada je na 13. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Doc Edge održana jedna od ukupno četiri projekcije tog filma. Festival na Novom Zlandu traje do 4.juna.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×