Učitava se

Kucajte za pretragu

Isplata aprilskih penzija počela danas

Srbija i region Zlatiborski okrug

Isplata aprilskih penzija počela danas

Podeli

Isplata aprilskih penzija, za kategoriju bivši zaposleni počinje danas, sutra, 9. maja uplatom na tekuće račune. Dostava na kućne adrese i isplata na šalterima pošta počeće u ponedeljak 11. maja, navodi se u obaveštenju Fonda PIO.

Narodna banka Srbije (NBS) dala je posebnu instrukciju bankama kojom se produžava vremensko važenje Instrukcije o načinu privremene isplate penzija za lica s navršenih 65 i više godina života do 15. maja 2020. godine.

To znači da su banke dužne da još aprilsku penziju, ukoliko je korisnik tako opredelio, isplate na kućnu adresu, ili ovlašćenom licu po jednokratnom punomoćju.

Narodna banka je navela da je Skupština ukinula vanredno stanje 6. maja, i da su tada prestale da važe instrukcije NBS kojima je privremeno uređen način isplate penzije i drugih novčanih sredstava sa računa lica koja su navršila 65 i više godina života.

Međutim, pošto je vanredno stanje ukinuto dva dana pre datuma isplate penzija za april, i pošto su banke uveliko preduzele aktivnosti u vezi sa isplatom te penzije u skladu sa odredbama ranije donete instrukcije, NBS je u konsultaciji sa Vladom uputila dopis svim bankama u kojem je istaknuto da i isplatu penzije za april treba omogućiti na isti način.

NBS je naložila bankama da omoguće najstarijim građanima koji budu želeli da lično podignu penziju u ekspoziturama banaka i posebne termine u kojima će samo lica starija od 65 godina moći da dođu u ekspozituru i zatraže isplatu penzije s računa.

Banke su dužne da omoguće posebne termine za isplatu penzija na sledeći način: danas 8. maj a u periodu od 17 do 19 časova, u subotu 9. maj u periodu od 13 do 15 časova, a u periodu od ponedeljka 11. maja do petka 15. maja u periodu od 17 do 19 časova svakog dana.

Najstariji građani, ako im tako više odgovara, moći će da odu u banku i u toku redovnog radnog vremena ekspoziture, već im je ovo dodatna mogućnost koja im se pruža kako bi im se lično isplatila aprilska penzija, a da ne moraju da se izlažu dodanom riziku po njihovo zdravlje.

Banke će na svojim zvaničnim internet prezentacijama objaviti posebne termine u kojima će biti omogućena isplata penzija u prostorijama banaka, kao što će i pismeno obaveštenje o tome jasno istaći na ulazu ekspozitura pre početka radnog vremena ekspoziture.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×