Učitava se

Kucajte za pretragu

Grupa “Užičanke” heroine u doba korone

Užice Zlatiborski okrug

Grupa “Užičanke” heroine u doba korone

Podeli

Grupa Užičanki je pokrenula veliku akciju pomoći užičkom zdravstvu u borbi protiv epidemije korona virusa i, za desetak  dana, prikupila više od 1,3 miliona dinara, oko 1.900 evra i vredne materijalne donacije.

Fejsbuk stranica neformalne grupe „Užičanke“ okupljala je isključivo žene, koje su pisale o uobičajenim ženskim temama i bila je veoma posećena, a onda su članice te grupe odlučile da iskoriste svoj uticaj i pozovu građane da se udruže i pomognu užičkoj bolnici.

Jelena Karaklajić kaže da se sve desilo slučajno, nakon što su se na toj stranici pojavljivale priče o situaciji u užičkoj bolnici, pa su ona i njena prijateljica Ana Radojčić pokrenule veliku humanitarnu akciju. Pridružile su im se prijateljice Slavica Radosavljević i Marija Trifunović.

One, poput svih nas, imaju svoje porodične i druge obaveze, pa i probleme, ali su odlučile da pomognu onima kojima je podrška, u sadašnjim uslovima, najpotrebnija.

„Naša grupa je tipično ženska i imamo više od 6.000 članica. Nismo imali nijednog muškarca, a kada bi se neko od njih ubacio na prevaru, mi bismo ga izbacili. Međutim, napravili smo novu Fejsbuk stranicu, koju mogu svi da prate. Najavili smo akciju i odziv je bio neverovatan. Objavili smo brojeve dinarskog i deviznog računa, informišemo ljude o našim aktivnostima,  prikupljenom iznosu novca i donacijama, tako da je sve javno“, objašnjava Jelena.

Ana je uspostavila saradnju sa užičkim Crvenim krstom, čije iskustvo i saveti su im bili dragoceni, Slavica je administratorka stranice, dok Marija koordiniše svakodnevnim prikupljanjem obroka iz užičkih restorana za medicinsko osoblje na kovid odeljenjima i u kovid ambulantama.

„Zahvalni smo užičkom Crvenom krstu na tome što je pristao da bude naš partner u realizaciji ovog projekta. Otvorili su žiro račune i obezbedili prostor u koji se skladišti materijalna pomoć koju nam doniraju ljudi“, objasnila je Ana Radojičić.

U upravi bolnice im je rečeno šta je sve potrebno toj ustanovi, ali su o tome  razgovarale i sa lekarima i medicinskim sestrama koje leče pacijente na kovid odeljenjima.

„Počeli smo s namerom da probamo da pomognemo i da bolnici omogućimo bilo šta. Međutim, akcija je poprimila neverovatne razmere. Ljudi se javljaju, pridružuju nam se, doniraju novac i opremu. Trenutno na računu imamo više od 1.300.000 dinara, a prikupili smo i vredne materijalne donacije“, kaže Jelena.

Do sada su „Užičanke“ kupile bolnici barijerni tunel za dezinfekciju, pet protokomera – sprava koje se ugrađuju na boce sa kiseonikom i koje su deficitarne u celoj Srbiji, aspiratore, troja strečer ležeća kolica za transport pacijenata na odeljenjima…

Poklonile su posteljine, peškire, ali i hranu, poput organskih džemova, pasterizovanih sokova, stotine kilograma svežih borovnica u pakovanjima od po 150 grama i drugog voća i ostalih namirnica, koje su obezbedile od donatore, za sve pacijente, a ne samo za obolele od korona virusa.

Akciju pomažu, dodaje Jelena, i mnogi Užičani koji žive u inostranstvu. Tako je gospođa koja je godinama bila volonterka Crvenog krsta poklonila 18 antidekubitarnih dušeka i troja invalidskih kolica.

Među donacijama je i 35 stalaka za infuziju, a potrebno je 100 takvih stalaka koje će Užičanke kupiti od novca koje su prikupile.

„Trudimo se da bolnici obezbedimo aparate i opremu koji će se koristiti i kasnije i želimo da to ostane u vlasništvu isključivo užičke bolnice, a ne Zdravstvenog centra Užice“, navodi Jelena.

„Važno je to da je cela akcija potekla iz srca i da niko od nas u tome nema nikakav lični interes. Neverovatan je osećaj kada znaš da si nekome učinio dobro i pomogao“, kaže Jelena i poručuje da će akcija užičkih heroina trajati dok traje epidemija, nadajući se da to neće biti dugo.

Zahvalnost direktorke bolnice

Dr Jelena Raković Radivojević, direktorka Opšte bolnice Užice, kaže za Danas da je pomoć „Užičanki“ dragocena i da je ta ustanova zahvalna na tome što su one, u teškom trenutku, pronašle vremena i volje da se organizuju i da pokažu da brinu o svom gradu i sugrađanima. „Svaka vrsta pomoći nam je dragocena i dobrodošao je svako ko smatra da treba da pomogne bolnici. Sve što one budu donirale biće iskorišćeno za kovid pacijente i zdravstvene radnike koji su uključeni u njihovo lečenje“, kazala je dr Jelena Raković Radivojević.

Autor: Nenad Kovačević 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×