Učitava se

Kucajte za pretragu

Državljanima Srbije olakšan ulazak u Crnu Goru

Srbija i region Zlatiborski okrug

Državljanima Srbije olakšan ulazak u Crnu Goru

Podeli

Državljanima zemljama regiona, među kojima i Srbije, kao i crnogorskim državljanima koji nakratko borave u nekoj od tih zemalja, od četvrtka je olakšan ulazak u Crnu Goru, odlučilo je Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT).

U Crnu Goru je, kao i do sada, moguć ulazak bez dodatnih uslova za rezidente zemalja sa “zelene liste”, dok rezidenti država sa “žute liste” mogu u Crnu Goru uz pozitivan rezultat serološkog testa – “antitela klase IgG”, koji je izdala registrovana laboratorija i koji nije stariji od 30 dana, saopštila je Vlada.

“Rezidenti svih država sa ‘žute liste’ takođe mogu ući u Crnu Goru i uz negativan rezultat serološkog testa na antitela klase IgM ili uz negativan rezultat PCR test na novi koronavirus (SARS-CoV-2), koji su izdati od registrovane laboratorije i nisu stariji od 72 časa.

Uslov je da lice nije u periodu od 15 dana pred ulazak u Crnu Goru boravilo u nekoj od država s ‘crvene liste’, odnosno u nekoj od zemalja iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru”, navodi se u saopštenju.

Na “žutoj listi” su SAD, Srbija, Kosovo, Albanija i Severna Makedonija.

Olakšan je ulazak crnogorskih rezidenata – državljana Crne Gore i stranaca stalno ili privremeno nastanjenih u njoj, iz zemalja regiona u slučaju da su u tim državama boravili do 48 sati.

Tim licima se po povratku u Crnu Goru propisuje mera zdravstvenog nadzora koja podrazumeva slobodno kretanje, ali svakodnevno praćenje simptoma i javljanje nadležnom lekaru do isteka rešenja koje po povratku izdaje Sanitarna inspekcija, dodaje se u saopštenju.

U Crnoj Gori inače raste broj obolelih od koronavirusa, tako da je danas evidentirano novih 146 slučajeva. Od početka godine umrle su 104 osobe. Ukupan broj aktivnih slučajeva kovid-19 u Crnoj Gori trenutno iznosi 897. Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim koronavirusom je 5.165.

IZVOR : BETA

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×