Učitava se

Kucajte za pretragu

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica sa Pešterskog polja sakupilo 250 džakova smeća

Priboj, Prijepolje, Nova Varoš, Sjenica uPoMoc Zlatiborski okrug

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica sa Pešterskog polja sakupilo 250 džakova smeća

Podeli

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da je u saradnji sa Turističkom organizacijom Sjenice proteklog vikenda organizovalo akciju čišćenja tokom koje je sakupljeno 250 džakova otpada na Pešterskom polju, izmedju sela Кarajukića Bunari i Tuzinje.

Kako se navodi u saopštenju, u svojevrsnoj mobi za čistiji Pešter učestvovalo je 38 meštana okolnih sela, kao i ljudi iz Sjenice, Tutina, Užica, Požege i Novog Sada, a akciji su prisustvovali prijatelji iz Specijalnog rezervata prirode “Uvac” iz Nove Varoši, Planinarskog društva “Zmajevac” i JКP “Vrela” iz Sjenice.

“Pored uklonjenog čvrstog otpada primećene su i dve velike gomile azbestnih ploča koje predstavljaju veliku opasnost po javno zdravlje i kvalitet podzemnih vode ovog kraja”, navodi Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Kako se navodi problem odlaganja komunalnog otpada na Sjeničko-pešterskoj visoravni traje decenijama, pri čemu je opština Tutin postavila kontejnere u seoskim sredinama i odvoženje otpada, dok opština Sjenica ovu komunalnu obavezu nije ni započela, zbog čega su meštani sjeničkih sela prinudjeni da svoj otpad odlažu u prirodu, stvarajući na taj način stotine smetlišta koja ugrožavaju jedinstvene prirodne vrednosti.

“Zbog kraškog karaktera tla i raznovrsnog otpada koji se odlaže na mnogo lokacija širom Peštera postoje stvarne opasnosti da dodje do dugotrajnog zagadjenja podzemnih voda mikroplastikom, azbestom i drugim opasnim materijama”, izjavio je predstavnik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Marko Šćiban.

Akcija uklanjanja otpada deo je projekta “Protect Pešter Wetlands!”, koji za cilj ima promociju prirodnih vrednosti i održivi razvoj na širem području Pešterskog polja.

 

Autor, Izvor Beta

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×