Učitava se

Kucajte za pretragu

Drinska regata krajem jula

Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Srbija i region Zlatiborski okrug

Drinska regata krajem jula

Podeli

Bajina Bašta – Iako je održavanje svih letnjih manifestacija bilo pod znakom pitanja, usled pandemije korona virusa, ljubitelji najbolje žurke na otvorenom na Balkanu, nemaju razloga za brigu, jer čuvena Drinska regata biće održana po planu.

„Drinska regata biće održana kao i svake godine, krajem jula. To je manifestacija na otvorenom i nema razloga da bude otkazana. Biće ispoštovane sve epidemiološke mere, koje bude preporučila struka, kako bi regata prošla u njaboljem mogućem redu. Do održavanja ćemo regulisati sve detalje. Cela opština živi za ovu manifetaciju. Svi će kao i inače, biti maksimalno posvećeni i uključeni u njenu organizaciju. “, izjavio je za RINU, predsednik opštine Bajina Bašta, Radomir Filipović.

Drinska regata svake godine okupi preko 30 hiljada ljudi iz zemlje i inostranstva, a ove sezone očekuje se još veći broj domaćih gostiju, zbog novonastale situacije.

„To je svojevrsni brend naše opštine i nešto po čemu nas prepoznaju u celom svetu. Uz planinu Taru, reka Drina je naš najveći turistički potencijal. Iz godine u godinu, sve je veći broj posetilaca koji se odlučuju da ceo, ili deo svog odmora provedu upravo na teritoriji Bajine Bašte“, naglasio je Filipović.

Turistička ponuda ove opštine sve je bogatija, pa je broj noćenja porastao na pola miliona. Jedan od prepoznatljivih simbola svakako je i kućica na Drini, čija fotografija je obišla čitav svet.

„Kućica na Drini je od kolibe za odmor postala svetski hit, a svoju popularnost stekla je zahvaljujući mađarskom fotografu Ireni Beker, koja je učestvovajući na foto-safariju uhvatila odličan kadar, fenomenalno svetlo i najlepšu sliku sa Drine poslala u svet. Njena  slika nastala je u oktobru 2011. godine, prvo je na svetskoj mreži Nacionalne geografije bila proglašena za sliku dana, a zatim i za fotografiju meseca avgusta. Od tog trenutka nastaje magija, fotografija kućice na Drini obišla je čitav svet i doživela popularnost neslućenih razmera, a Bajina Bašta postala atraktivna turistička destinacija“, rekao je Boriša Čolić iz NP Tara.

Nezaobilazna tačka i sve intersantnije domaćim turistima  je i Zaovinsko jezero, koje ovog proleća beleži rekordnu posetu. Vrlo je popularno kod ronilaca koji su česti gosti, ali i kod ribolovaca jer je u ovim vodama evidentirano 14 vrsta riba. Na Zaovinama se nalazi oko 50 odsto flore cele planine Tare, a na ovom području do sada je utvrđeno prisustvo oko 600 biljnih vrsta.

Izvor: RINA

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×