Učitava se

Kucajte za pretragu

Đukić Dejanović: Agenda 2030 prioritet za lokalne samouprave

Užice

Đukić Dejanović: Agenda 2030 prioritet za lokalne samouprave

Podeli

Danas je u svečanoj sali Gradske kuće u Užicu održana konferencija pod nazivom „Lokalizacija ciljeva održivog razvoja-sprovođenje Agende 2030“ koju su organizovali Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), Stalna konferencija gradova i opština i Kabinet ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku. Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović, govorila je o značaju 17 ciljeva održivog razvoja koji su definisani od strane Organizacije Ujedinjenih nacija i njihovom približavanju donosiocima odluka u jedinicama lokalnih samouprava.

Gradonačelnik Tihomir Petković istakao je da je grad Užice u potpunosti spreman da se angažuje na planu primene i praćenja Agende 2030, koja je važna za razvoj celokupnog čovečanstva, ali i naše zemlje koja je jedna od potpisnica.

Naš grad je jedan od gradova u kojem se budžet uvećava značajno poslednjih godina i to nam daje mogućnost da razvijamo programe koji su u funkciji realizacije ovih ciljeva, a pre svega da naša strategijska i planska dokumenta prilagodimo Agendi 2030 i da budemo jedan od primera lokalnih samouprava koji će politiku i strategiju, koju ministarka Đukić Dejanović i Vlada Republike Srbije žele da realizuju, realizuje u svojoj lokalnoj samoupravi.

Šta su zapravo Ciljevi održivog razvoja?

Ciljevi održivog razvoja, takođe poznati i kao globalni ciljevi, predstavljaju univerzalni poziv na delovanje radi iskorenjivanja siromaštva, zaštite životne sredine i obezbeđivanja mira i prosperiteta za sve.

Ovih 17 ciljeva zasnivaju se na uspehu milenijumskih ciljeva razvoja, ali obuhvataju i nove prioritetne oblasti kao što su klimatske promene, ekonomske nejednakosti, inovacije, održiva potrošnja, mir i pravda. Ciljevi su međusobno povezani budući da ključ uspeha jednog cilja često leži u sagledavanju izazova koji su svojstveni nekom drugom cilju.

Aktivnosti za ostvarivanje ciljeva održivog razvoja odvijaju se u duhu partnerstva i pragmatizma kako bi se sada napravili pravi izbori i time obezbedilo održivo poboljšanje života budućih generacija. Ciljevi daju jasne smernice i potciljeve koje sve države treba da usvoje u skladu sa svojim prioritetima i globalnim ekološkim izazovima u celini. Ciljevi održivog razvoja predstavljaju inkluzivnu agendu. Oni se bave osnovnim uzrocima siromaštva i ujedinjuju naše napore za uvođenje pozitivnih promena koje će se odraziti na našu planetu i njene stanovnike.

Danas u Užicu razgovaramo koliko je Agenda 2030 zapravo potrebna svakom čoveku, svakoj opštini, gradu. Ovaj značajan dokument je sa tendencijom da ga sve zemlje primene i da učine najviše što mogu i prioritizacija ciljeva na nivou jednica lokalnih samouprava je trenutno zadatak“- istakla je Đukić Dejanović i dodala da je uloga Užica u implementaciji Agende 2030 bitna za Užičane, region, Srbiju i, kako navodi, ona na kraju doprinosi jednoj svetski boljoj sceni koju želimo.

Izvor: Radio Luna

Autor: Petar Ranković

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×