Učitava se

Kucajte za pretragu

Apeli iz Gradske kuće: Izbegavati rizična mesta, odgovornim odnosom sprečiti brzo širenje zaraze(AUDIO)

Užice Zlatiborski okrug

Apeli iz Gradske kuće: Izbegavati rizična mesta, odgovornim odnosom sprečiti brzo širenje zaraze(AUDIO)

Podeli

Sprovođenje svih protivepidemijskih mera je u ovom trenutku jedini način da sprečimo sve komplikacije kovida 19, poručuje gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević pozivajući sugrađane da zaštitom sebe zaštite i druge i da odgovornim ponašanjem uspore širenje te zarazne bolesti.

 

Rizik od prenosa korona virusa, napominje, raste sa većim brojem ljudi u ugostiteljskim i trgovinskim objektima, na proslavama.

–   Preporuka je Gradskog štaba za vanredne situacije da se takva rizična mesta izbegavaju. U situacijama kada je nemoguće, na takvom mestu treba boraviti što kraće, sa zaštitnom maskom, poštujući fizičku distance, svakodnevno održavati higijenu ruku i blagovremeno reagovati u slučaju respiratornih problema, napominje Raković Radivojević istakavši i da je odgovornost vlasnika da se u objektima pružaju usluge na maksimalno bezbedan način, uz striktno poštovanje svih mera.

Strogu kontrolu sprovođenja mera najavljuju i iz Gradskog i iz Kriznog štaba Srbije. 

U Užicu je od 1. septembra bilo 280 kontrola.

–  Od toga su u prvom stepenu rizika bilo 42 kontrole, to znači da se radi o zapisniku koji je prosleđen sa elementima za podnošenje prekršajne prijave, navodi v.d. načelnik Gradske uprave za inspekcijske poslove i komunalnu policiju Zoran Militarov podsetivši da je bilo i krivičnih i prekršajnih prijava, zatvorenih objekata u gradu.

–  Nama nije cilj da nekome izreknemo kaznu. Nama je cilj da učinimo zajednički napor da sprovedemo mere i da zaštitimo zdravlje građana na prvom mestu, ističe Militarov podsetivši da je Vlada Srbije donela Uredbu kojom se regulišu obavezne mere na kontroli suzbijanja kovida 19 i da se deluje u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

 

Državni i inspekcijski organi, komunalna policija kontrolisaće sprovođenje mera. Kažnjavanje je, podseća Militarov, u nadležnosti sanitarne inspekcije.

–   Sve kontrole koje rade naše inspekcije se upućuju u formi zapisnika republičkoj sanitarnoj inspekciji koja nakon toga podnosi prekršajne prijave. Mora da se zna da je rok za podnošenje prijave šest meseci. I u slučaju kada se prvi put zatekne nezakonitost u radu ili nepoštovanje mera, najpre se subjekt upozorava, evidentira njegovo ponašanje, a u slučaju da se ponovi, onda se preduzimaju i druge mere, objašnjava Zoran Militarov.

Iz Gradskog štaba za vanredne situacije kažu da je zbog značajnog poštovanja mera, u Užicu relativno mali broj novoobolelih – 16 u septembru, 23 u oktobru.

Neoprezan skup, napominju, drastično bi mogao otežati situaciju, zbog čega iz Gradske kuće podsećaju da nije dozvoljeno okupljanje više od 30 ljudi.

Iz Gradskog štaba napominju da će lokalna samouprava preduzeti dodatne mere u slučaju pogoršanja situacije u Užicu i u zavisnosti od odluka Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba.

 

 

 

J.P.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×