Učitava se

Kucajte za pretragu

Apel državi da preuzme Ponikve VIDEO

Zlatiborski okrug

Apel državi da preuzme Ponikve VIDEO

Podeli

Jedino država može da stavi aerodrom Ponikve u punu civilnu funkciju, kaže gradonačelnik Užica Tihomir Petković

foto: Igor Đorđević

Da država treba da preuzme vlasništvo i upravljanje nad aerodromom Ponikve ili da, pod svojim pokroviteljstvom, pronađe investitora, smatra gradonačelnik Užica Tihomir Petković koji je pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vladu Srbije i njenu predsednicu Anu Brnabić da razmotre takve mogućnosti i pokrenu razgovore.

–         Bez punog učešća Vlade, aerodrom nema načina niti mogućnosti da se razvije u obimu koji je neophodan i da se stavi u punu civilnu funkciju, ističe Tihomir Petković.

–         Mi nemamo ni kadrovske, a posebno ne finansijske potencijale da razvijamo taj aerodrom u obimu koji je neophodan Srbiji, Zlatiborskom okrugu i gradu Užicu, navodi Petković, čelnik lokalne samouprave kojoj je država 2010. godine prenela prava nad vlasništvom i upravljanjem aerodromom na kojem nisu završeni ni infrastrukturni radovi.  

Taj vruć krompir, prema rečima Petkovića, Grad godišnje košta do 300.000 evra.

Više miliona evra, kako podseća Petković, uložila je država prethodnih godina u infrastrukturne radove na aerodromu Ponikve koji je, zahvaljujući ličnoj inicijativi Aleksandra Vučića, kako podseća, dobilo novac za izgradnju pristanišne zgrade.

Strateškog rešenja za razvoj nema i neće ga biti, kako objašnjava Petković, do završetka aerodroma sa, trenutno, nekoliko letova manjih aviona.

–         500.000 putnika, koliko je ograničenje za aerodrom narednih godina, a u vezi sa koncesionim ugovorom sa francuskom firmom, samo je san za sve nas, dodaje Petković.

Na oko 18 kilometara udaljenosti od Užica, aerodrom Ponikve je izgrađen za vojne potrebe sredinom osamdesetih godina prošlog veka. Tokom NATO bombardovanja 1999. godine, aerodorm je znatno oštećen. JP Aerodorm Ponikve navodi na sajtu da se kompleks aerodroma sastoji od 556 ha, od kojih se oko 200 ha koristi za potrebe odvijanja vazdušnog saobraćaja.

 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×