Učitava se

Kucajte za pretragu

AKPA: Nejasno da li će se i kako početi sa suđenjima?

Srbija i region Zlatiborski okrug

AKPA: Nejasno da li će se i kako početi sa suđenjima?

Podeli

Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) pozdravlja činjenicu što je pre početka normalizacije rada sudova Visoki savet sudstva (VSS) doneo zaključak kojima je propisao sadržinu pravila ponašanja zaposlenih i stranaka u sudovima vezanih za sprečavanje širenja virusa kovid 19, te ukazao na dužnost predsednika sudova da odmah donesu pravila ponašanja kojima će dodatno urediti rad u sudu s obzirom na spcifičnosti svakog suda (veličinu objekta, broj zaposlenih i sl.).
Navedenim zaključkom VSS se propisuju higijenske mere, obaveza nošenja zaštitne opreme (maski i rukavica), te mera socijalne distance između dve osobe.
AKPA smatra da predsednici sudova treba u pravilima ponašanja koja će danas doneti detaljno da propišu primenu donetih mera, ali takođe smatra da bi bilo celishodno da VSS da dodatna uputstva koja bi se odnosila na sve sudove u Republici Srbiji.
Najpre, potrebno je propisati maksimalni broj lica po kvadratnom metru koja istovremeno mogu biti prisutna u sudnici. Ukoliko se ovo pitanje ne reguliše na jedinstveni način potojaće različita praksa, jer će pristup javnosti suđenjima zavisiti od slobodne ocene svakog sudije, a što u konsekvenci može eventualno dovesti do povrede prava na pravično suđenje.
Takođe, AKPA nalazi da nakon dugog zastoja u uobičajenom radu sudova nema uslova da se sa suđenjima u svim predmetima počne u ponedeljak 11. maja 2020. godine iz tehničkih razloga. Mnogi podnesci stranaka nisu združeni spisima predmeta, niti su izvršene pripremne radnje sudija i sudskog osoblja. U suprotnom može se očekivati da će se suđenja odlagati, što je neekonomično sa aspekta građana. Zato bi bilo celishodno da VSS svojim uputstvom ostavi mogućnost predsednicima sudova da na fazni način propišu vraćanje redovnom radu, kako bi se prioritetnim predmetima dala prednost, a manje značajni postupci odložili. Takođe, ukoliko se predsednici sudova odluče za organizaciju rada sudova u smenama, a što je ostavljeno kao mogućnost zaključkom VSS, i što podržava AKPA, makar kada su u pitanju veliki sudovi, potrbno je određeno vreme kako bi se suđenja prezakazala.
AKPA kao pozitivan primer navodi odluku predsednika Osnovnog suda u Nišu prema kojoj će svi zaposleni u sudu biti testirani na prisustvo virusa kovid 19, kako smo nezvanično saznali.
Uvažavajući svu kompleksnost i sve izazove trenutne situacije, AKPA sugeriše da se odgovori na izneta ključna pitanja rada sudova reše pre ponedeljka 11. maja 2020. godine, kako bi prvosudni sistem pravilno funkcionisao.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×